Kritika polské vlády za razii v redakci novin sílí, mluví se i o předčasných volbách

V Polsku se začíná mluvit o předčasných volbách. Na vládu polského premiéra Donalda Tuska se snáší kritika kvůli tajné schůzce ministra vnitra s levicovým guvernérem národní banky, uniklému rozhovoru a následnému zásahu v redakci týdeníku Wprost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donald Tusk během tiskové konference ve Varšavě

Polský premiér Donald Tusk během tiskové konference ve Varšavě | Zdroj: ČTK

Aféru rozpoutal ministr vnitra Bartlomiej Sienkiewicz, když dohadoval se šéfem centrální banky Markem Belkou, spojovaným se Svazem demoratické levice, odstranění ministra financí z vlády výměnou za pomoc banky při snížení rozpočtového schodku.

Nahrávku jejich rozhovoru však zveřejnil týdeník Wprost. Státní moc zareagovala policejním zásahem v redakci novin.

Členové Agentury pro vnitřní bezpečnost prohledali redakci týdeníku a žádali vydání nahrávky. Redaktoři chránili svůj zdroj informací a odmítli je vydat.

Premiér Tusk přiznal, že si také klade otázku, jestli byl zásah v redakci týdeníku nutný, protože jde o problém ohrožení svobody slova. Na otázky novinářů, proč ještě ministra vnitra neodvolal, však nedokázal odpovědět.

Lidová strana – koaliční partner Tuskovy Občanské platformy – už jednala s premiérem o možnosti předčasných voleb a možnost jejich vypsání nevyloučil ani prezident Bronislaw Komorowski, který je vidí jako východisko, pokud selžou normální mechanismy vlády.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme