Darovat krev s Českým rozhlasem mohou lidé i v Pardubickém kraji

Darovat krev s Českým rozhlasem dnes můžete i v Pardubickém kraji. Do celorepublikového projektu, který má zvýšit počet prvodárců v registrech, se zapojily transfuzní stanice v Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a ve Svitavách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kohout během odběru

Tomáš Kohout během odběru | Foto: Radka Zmeková

Přihlásit se může každý zdravý člověk starší 18 let a s váhou nad 50 kilogramů, říká primářka hematologického oddělení litomyšlské nemocnice Zdena Fenclová.

„V populaci se běžně objevují léky, jako je u žen antikoncepce nebo léky na alergii. To potom je na samozřejmě na individuálním zvážení, ale takovéto věci většinou nejsou překážkou,“ dodává.

Samotný odběr trvá několik minut a zkušeností samotných dárců ani nebolí. „Je to úplně malinkaté píchnutí, jako při očkování,“ potvrzuje třeba paní Renata.

Kromě dobrého pocitu mají dárci krve v den odběru také pracovní volno, navíc na konci roku mohou žádat slevu na dani.

Darovat krev s Českým rozhlasem mohou lidé až do poloviny července. Termíny, kontakty ale i odpovědi na nejčastější otázky jsou na webu darujkrev.rozhlas.cz.

Ambasadoři projektu Daruj krev s Českým rozhlasem | Foto: Khalil Baalbaki

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme