Sobotka kvůli Babišově lustraci pokutu nedostane, Praha zastavila přestupkové řízení

Pražský magistrát zastavil přestupkové řízení s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Informovalo dnes o tom tiskové oddělení úřadu vlády. Magistrát zároveň zrušil pokutu, kterou premiérovi udělil úřad Prahy 1. Sobotkovi hrozila sankce za to, že navrhl na ministra Andreje Babiše (ANO) bez lustračního osvědčení. Sobotka rozhodnutí úřadu vítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 10.6.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 10.6.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Rozhodnutí magistrátu podle Sobotky respektuje právní stát.

„Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí je jediným možným krokem, který je plně v souladu s platnými právními normami. Na rozdíl od předešlého rozhodnutí městské části Prahy 1 se neopírá o snahu hodnotit v přestupkovém řízení politické rozhodnutí, ale drží se striktně právních norem,“ uvedl v prohlášení Sobotka.

Podle úřadu vlády magistrát zdůvodnil své rozhodnutí tím, že podle lustračního zákona má žádat o lustrační osvědčení ten orgán, který jmenuje člena vlády do funkce. A ministra jmenuje prezident republiky. Proto podle úřadu nemohl být spáchán přestupek.

Deset tisíc

Úřad Prahy 1 nepravomocně udělil Sobotkovi pokutu, její výše byla údajně 10 tisíc korun. Premiér se proti rozhodnutí odvolal, podle něj bylo přestupkové řízení daní za politickou stabilitu. Babiš tehdy nabídl, že pokutu zaplatí, pokutu označil za nesmysl.

„Samozřejmě to beru s nadsázkou. I jsem premiérovi nabízel, že mu nahradím pokuty a všechny náklady. Myslím si, že je to skutečně směšná záležitost,“ řekl tehdy Babiš. Sobotka nabídku peněz odmítl.

Radnice dostala podnět od obyvatele Prahy. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá byla podána proti Sobotkovi.

Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést. Sobotkovi hrozila pokuta až 50 tisíc korun.

Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Je veden i v takzvaných Cibulkových seznamech jako spolupracovník Státní bezpečnosti (StB). Sám však tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, nyní se kvůli tomu na Slovensku soudí.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme