Pardubická zvonice má nové schodiště, obyvatelé použili peníze z veřejné sbírky

Do pardubické zvonice u kostela svatého Bartoloměje vede nové schodiště. Peníze na jeho opravu věnovali místní ve sbírce na každoročním štědrovečerním zpívání ve Východočeském divadle. Za čtyři roky mezi sebou vybrali přes 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V první části věže je dřevěné točité schodiště

V první části věže je dřevěné točité schodiště | Foto: Romana Kostohryzová

Peníze na nové schodiště předali herci Východočeského divadla u příležitosti 650. výročí úmrtí prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Příspěvky vybírali čtyři roky.

„Když jsme si říkali, že to bude další rok a pak další rok, tak mi připadalo, že jsme trochu podvodníci. Možná i lidé si to mysleli. Jsme rádi, že se to nakonec povedlo,“ říká ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Východočeského divadla Petrem Dohnalem mluvila o veřejné sbírce Naďa Kubínková

Sbírky byly velmi náročné, proto podle Dohnala herci žádnou podobnou akci v nejbližší době nechystají.

„Já bych s těmi sbírkami opravdu počkal. Na začátku se o tom hezky mluví, ale hůře se to dokončuje, když se mají sehnat poslední peníze,“ dodává ředitel divadla Dohnal.

Nakonec se vybralo přesně 317 tisíc a devět korun. Sbírku bude připomínat cedulka s nápisem: Zhotoveno ze sbírek při štědrovečerním zpívání ve Východočeském divadle 2010 až 2014.

Nově opravené schodiště dovede návštěvníky ke třem zvonům. Nesou jména Bartoloměj, Vilém a Arnošt.

Naďa Kubínková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme