Jihokorejský voják, který zabil pět svých kolegů, se pokusil o sebevraždu

Jihokorejská armáda dopadla vojáka, který v sobotu zabil pět svých kolegů. Při zásahu obrátil zbraň sám proti sobě a střelil se do boku. Okamžitě byl převezen do nemocnice a podle lékařů je mimo ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská armáda při zásahu na dopadení seržanta, který zastřelil 5 svých kolegů

Jihokorejská armáda při zásahu na dopadení seržanta, který zastřelil 5 svých kolegů | Zdroj: ČTK

Dvaadvacetiletý seržant zaútočil ve chvíli, kdy se vracel z denní služby nedaleko severerokorejských hranic. Napřed odpálil granát a potom začal střílet. Pět lidí zabil a dalších sedm zranil. Pak zmizel do noci a schovával se v příhraničních lesích.

Do pátrací akce po útočníkovi nasadila jihokorejská armáda tisíce vojáků, policistů a příslušníků zvláštních jednotek. Vrtulníky pak pročesávaly hustě zalesněnou oblast.

Cílem ale bylo dopadnout seržanta živého, po dopadení ho vojáci jen obklíčili a začalo dvacetihodinové vyjednávání. Voják se vzdát odmítal, nakonec, když se armáda rozhodla zasáhnout, raději obrátil zbraň proti sobě.

Sebevraždy v armádě

Tento incident není prvním, který musela jihokorejská armáda řešit. Vyšetřování předchozích případů ukazují, že příčinou by mohla být povinná vojenská služba. Ne všichni mladí muži se dokáží vypořádat s armádním prostředím.

Navíc mezi „záklaďáky“ je běžná šikana. To všechno způsobuje poruchy mentálního zdraví slabších jedinců a v extrémních případech pak i podobné vražedné šílenství.

Jihokorejská armáda čelí za sebevraždy vojáků nebo podobné střelby do vlastních řad velké kritice. Ministerstvo obrany se také okamžitě omluvilo. O profesionalizaci armády ale zatím neuvažuje.

Ondřej Bouda, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme