V Krkonoších se opravují cesty technikou 'štětování'. Je pomalá, ale vydrží

Na hřebenech Krkonoš se před letním náporem turistů opravuje řada cest. Některé z nich i tradiční metodou štětování. Tyto krásné kamenné chodníčky návštěvníci nejvyšších českých hor znají třeba z úbočí Sněžky. Vyrobit je ale dnes umí málokdo. Je na to potřeba nejen technologický postup, ale i pořádná síla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravy cesty technikou štětování v Krkonoších

Opravy cesty technikou štětování v Krkonoších | Foto: KRNAP

Štětování je stará tradiční technologie. „Vymysleli ji už Římani. Odolává povětrnostním vlivům úplně nejlépe,“ říká vedoucí týmu krkonošských cestářů Tomáš Drábek.

Opravují starou cestu k Vosecké boudě, která se bude rušit. „Červený kámen je vápenec, ten jen moc zásaditý. Rostou tady kvůli němu jiné rostliny, než by měly,“ vysvětluje Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O speciální technice oprav cest v Krkonoších natáčela reportérka Hana Novotná

Všechen vápenec se proto z cesty musí vybrat a odvézt pryč. Místo něj se vrátí původní materiál.

„Připravím si velký kámen, musím si ho podložit menšími kameny. Ty se vkládají mezi obrubu a mezery se pak vyštětují,“ popisuje pracovní postup cestář Matěj Říha.

Padesátimetrový úsek „staví“ parta patnácti mužů čtrnáct dní. Hotovo bude nejspíš za dva měsíce.

Opravená cesta technikou štětování v Krkonoších | Foto: KRNAP

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme