Je skandální, že o pandurech vyjednával Dalík, řekla Parkanová u soudu

O pandurech se nemělo jednat v restauracích a neměl u toho být lobbista Marek Dalík, řekla dnes u Městského soudu v Praze bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta vypovídala jako svědkyně v Dalíkově kauze. Lobbista a přítel expremiéra Mirka Topolánka si podle obžaloby řekl v roce 2007 zástupcům zbrojařské firmy Steyr o úplatek za to, že ovlivní armádní zakázku na obrněné transportéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Parkanová po jednání imunitního výboru

Vlasta Parkanová po jednání imunitního výboru | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Parkanová dnes mluvila mimo jiné o tom, že projekt pandurů zdědila a že se jí zdál od začátku megalomanský. Česká armáda podle ní nepotřebovala obrněných transportérů 240, ale jen zhruba polovinu.

K samotným schůzkám pak poznamenala, že se neměly konat v restauracích, ale na ministerstvu obrany. A už vůbec prý o tak odborném tématu neměl vyjednávat Topolánkův poradce Marek Dalík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Markem Dalíkem přiblížila redaktorka Jana Čermáková

„Já nemůžu soudit, co se na schůzkách odehrálo nebo neodehrálo, to samozřejmě není na mně, ale samotný fakt, že pan Dalík byl na takových jednáních přítomen, považuji za skandální,“ uvedla Parkanová.

Podle obžaloby si Dalík na jedné ze schůzek před sedmi lety řekl rakouským představitelům zbrojařské firmy o úplatek v přepočtu skoro půl miliardy korun. Podle bývalého zaměstnance firmy Steyr chtěl Dalík peníze za to, že zařídí pokračování v nákupu obrněných vozidel.

Dalík u soudu vypovídal v kauze pandurů. Odmítl, že by žádal úplatek

Číst článek

Peníze Dalík nezískal, před soudem však stojí za pokus o podvod, že předstíral vliv na zakázku, který prý ve skutečnosti neměl.

Devětatřicetiletý Dalík vinu popírá, o čemž mluvil i při své více než dvouhodinové výpovědi dnes dopoledne. Popřel, že by schůzky kolem pandurů inicioval, a prý si ani nepamatuje, kdo ho na dvě neformální jednání – z nichž na jednom měla padnout korupční nabídka – pozval. Schůzky prý nebral jako významné a detaily si nepamatuje.

S plánem na nákup pandurů přišel už před 11 lety kabinet Vladimíra Špidly, který odsouhlasil nákup 240 vozů. O dva roky později vláda Stanislava Grosse vypsala výběrové řízení. Rozhodnutí koupit vozy od rakouského Steyru padlo v roce 2006 za vlády Jiřího Paroubka.
Jenže několik měsíců poté pandury nevyhověly testům a další vláda Mirka Topolánka se rozhodla smlouvu vypovědět. Vzápětí však Topolánek řekl, že armáda vozy potřebuje, i když v menším množství. V roce 2008 už pandury testy prošly a Topolánkův kabinet rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun.

„Mně obě ty schůzky splývají v jednu, takže já nedokážu odlišit, co se stalo na jedné a na druhé, protože obě byly v restauraci a obě byly víceméně ve stejném složení,“ uvedl Dalík. Schůzek se kromě něj a zbrojařů zúčastnil také náměstek ministryně obrany Martin Barták a také slovenskýž lobbista Miroslav Výboh.

Dalík nesouhlasil ani s částí obžaloby, ve které se píše, že svůj vliv na vysoké politiky předstíral.

„Není pravda, že bych předstíral, nebo se u někoho snažil navodit dojem, že ty kontakty mám, já jsem ty kontakty prostě měl,“ řekl.

Po Parkanové dnes vypovídal také bývalý náměstek ministerstva obrany Jaroslav Kopřiva, který měl zpočátku vyjednávání o pandurech na starosti, ministryně ho však po čase z vyjednávání odvolala – prý na základě žádosti tehdejšího premiéra Topolánka.

Jednání o pandurech pak převzal další někdejší náměstek Martin Barták. Kopřiva si podle svých slov už důvody odvolání jen domýšlel.

„Důvodem asi bylo, že pan premiér chtěl dostat ministerstvo obrany pod větší vliv své strany ODS, a paní Parkanová byla z KDU-ČSL stejně jako já. Premiér projevoval o zbrojní zakázky eminentní zájem, a tím pádem tu v té chvíli ještě relativně běžící nejvýznamnější uloupl pod křídla ODS,“ řekl Kopřiva.

Soud bude pokračovat v červenci, srpnu a zřejmě i v září. Koncem srpna by měli vypovídat Mirek Topolánek a Martin Barták. Mezi dalšími svědky bude třeba rakouský manažer, který o údajné korupci promluvil jako utajovaný svědek už v roce 2011.

Proč byli na schůzce lobbisté?

Podle novináře Janka Kroupy, který se kauze dlouhodobě věnuje, je na případu nejdivnější, že na schůzce byli lobbisté.

„Zatím nikdo dostatečně rozumně nevysvětlil, jak se vůbec Marek Dalík, který neměl formální funkci, objevil na jednání, kdy je na jedné straně jedná Česká republika a na druhé straně sedí rakouští manažeři,“ poznamenal Kroupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na obchod s pandury nabídl novinář Janek Kroupa, který kauzu dlouhodobě sleduje

Podle něj se nabízí hypotéza, že jel Dalík „převyjednat“ úplatek určený pro ČSSD, za jejíchž vlád se začal obchod s pandury domlouvat, směrem k ODS.

Ať už na to měl Dalík nějaký vliv, nebo neměl, obchod s pandury se nakonec uskutečnil. Rozhodla o něm Topolánkova vláda a Česká republika zakoupila 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Podle Kroupy je to cena přemrštěná, alespoň ve srovnání s dodávkou strojů, kterou si objednali Portugalci. „Stejný nebo velmi podobný portugalský pandur je čtyřikrát levnější než český pandur,“ uzavřel Kroupa.

kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme