Radikálové z hnutí Islámský stát po týdnu propustili 46 indických zdravotních sester

Do Indie dorazila z Iráku skupina unesených zdravotních sester. Před víc než týdnem je v Tikrítu zajali radikálové z hnutí Islámský stát (původně Islámský stát v Iráku a Levantě), kteří minulý týden v oblasti vyhláslili chalífát. Nakonec ale 46 zdravotnic bez dalších podrobností propustili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní sestry se přivítaly se svými rodinami

Zdravotní sestry se přivítaly se svými rodinami | Zdroj: Reuters

„Ještě před dvěma dny jsme byly znepokojené a myslely jsme na naše rodiny. Teď jsme konečně tady. Jsem tolik šťastná, protože jsem už viděla své děti. Kdybych se nevrátila, byly by z nich sirotci,“ řekla médiím jedna ze sester krátce po příletu.

Indické úřady zatím neprozradily, jak se podařilo zdravotní sestry dostat na svobodu.

Letoun se zdravotními sestrami se na krátko zastavil v Bombaji, kde natankoval palivo. Poté už přistál ve státě Kérala na jihu Indie, odkud ženy pocházejí.

Na palubě bylo také dalších 76 indických občanů, kteří kvůli špatně bezpečnostní situaci opustili Irák.

Iráčtí radikálové stále zadržují 39 indických stavebních dělníků, které unesli před dvěma týdny. Podle indického ministerstva zahraničí jsou unesení v pořádku a nezranění.

V Iráku žije přibližně 10 tisíc indických občanů. Jen zhruba sto jich se jich ale nachází v oblastech, kde aktuálně probíhají boje.

Radikálové z hnutí Islámský stát při nedávné ofenzivě obsadili severozápad země a vyhlásili tam chalífát. Irácká armáda se je snaží zastavit a obsazené oblasti získat zpět.

ČTK, Alice Bergmanová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme