Venezuela zažila masivní výpadek elektřiny, bez proudu bylo 14 z 23 států

Část Venezuely postihl masivní výpadek elektřiny. Způsobila ho porucha v elektrárně. Výpadek podle agentury AP zasáhl nejméně 14 z 23 států jihoamerické země, včetně hlavního města Caracasu, a přerušil i živý televizní přenos projevu prezidenta Nicoláse Madura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ministr pro elektřinu Jesse Chacón uvedl, že výpadek způsobila v časných odpoledních hodinách porucha v elektrárně, která dodává elektřinu do centrálních a západních regionů země. Do setmění byly většinou dodávky elektřiny obnoveny, včetně dodávek do hlavního města.

V hlavním městě byly dodávky obnoveny již zhruba po třech hodinách. Výpadek vyřadil z provozu několik linek metra a způsobil problémy v dopravě. Vyvolal rovněž paniku mezi dojíždějícími, kteří se báli, zda se dostanou domů z města proslulého svojí vysokou kriminalitou ještě před setměním.

Přerušení dodávek postihlo i druhé největší město Venezuely Maracaibu na severozápadě země a město Valencia, které je důležitým průmyslovým centrem, napsala agentura Reuters.

Výpadky elektřiny ve Venezuele jsou v posledních letech stále častější. Podle kritiků za to mohou nízké investice státu do energetického sektoru od znárodnění elektrárenských firem v roce 2007 a nízké ceny elektřiny. Podle vlády však za výpadky mohou sabotáže či volně žijící živočichové, jako leguáni a vačice, kteří prý nahlodávají vedení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme