Vůdce amerických republikánů ve sněmovně Cantor prohrál primárky a odstoupil

Americká Republikánská strana se vzpamatovává z předvolebního šoku. Její lídr ve Sněmovně reprezentantů Eric Cantor prohrál ve stranických primárkách ve Virginii. Druhý nejdůležitější republikánský politik ve Sněmovně už ohlásil rezignaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eric Cantor oznámil, že se rozhodl opustit svůj post šéfa republikánské většiny ve sněmovně

Eric Cantor oznámil, že se rozhodl opustit svůj post šéfa republikánské většiny ve sněmovně | Zdroj: Reuters

Dlouholetý kongresman za stát Virginia Eric Cantor ohlásil odchod z pozice vůdce stranické většiny k poslednímu červenci.

Cantor ve sněmovně působil už od roku 2000. Byl považován za potenciálního nástupce šéfa sněmovny Boehnera. Ale souboj s profesorem Davidem Bratem hladce prohrál v poměru 56 ku 44 procentům hlasům, tedy rozdílem přibližně 7000 hlasů při celkovém počtu 64 000 hlasujících.
Pramen: ČTK

Jeho šokující porážka v primárkách vynesla do podzimního boje o křeslo ve Sněmovně reprezentantů dosud málo známého profesora ekonomie Davida Brata, příslušníka konzervativního křídla republikánské strany, hnutí Tea Party.

51letý právník Eric Cantor byl považován za možného nástupce současného republikánského šéfa sněmovny. Příčiny své prohry nechtěl analyzovat.

Mnozí ji ale považují za signál, že s hnutím Tea Party je dál třeba počítat.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme