Chráněné dílně z Havířova hrozí po letech stěhování, chce se bránit soudně

Chráněné dílně z Havířova hrozí stěhování. Malá firma, která zaměstnává čtveřici hendikepovaných a vyrábí pomůcky pro vozíčkáře, sídlí v budově téměř čtvrt století a měla na stejné adrese zůstat ještě několik dalších let. Soukromý vlastník budovy jí však vypověděl nájemní smlouvu. Dílna tvrdí, že na to vlastník nemá právo, a chce se proti výpovědi bránit u soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíčkář (ilustrační foto)

Vozíčkář (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Majitel chce, aby se všichni nájemníci z budovy vystěhovali do konce srpna. Přitom když mu ji město před pěti lety prodávalo, zavázal se, že tam zůstanou do roku 2019.

I proto se chce chráněná dílna i další podnikatelé bránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné stěhování chráněné dílny se zajímal redaktor Stanislav Janalík

„V současné době připravujeme žalobu na neplatnost výpovědi, máme k tomu zpracovanou právní analýzu, a ta nám potvrdila naši domněnku, že daná výpověď je neoprávněná a budeme se teď bránit soudní cestou,“ uvedl jednatel chráněných dílen Martin Polášek, jinak také starosta Těrlicka a krajský zastupitel za hnutí Nezávislí.

Budova patří společnosti Turčina s.r.o. Její jednatel dostal k vyjádření prostor, ale celou záležitost odmítl jakkoliv komentovat a trvá na tom, že má na podobný krok firma právo.

Stěhování by bylo pro dílnu nepříjemné i proto, že na současné adrese není ani jeden schod. Podobné prostory, které jsou vstřícné pro hendikepované pracovníky i případné návštěvy na vozíčku, by se podle vedoucí dílny Jiřiny Dehierové sháněly v Havířově jen těžko.

Kromě toho jde i o peníze. Nájmy totiž byly – jak Dehierová vysvětluje – vyjednány ještě s městem, a to tak, že odpovídají příjmům chráněného pracoviště.

„V případě, že by se někde jinde nájem zvýšil, tak by to bylo pro naši společnost, neříkám likvidační, ale značně problematické,“ řekla.

Podle Poláška by mohlo mít případné opuštění stávající adresy „dalekosáhlé“ důsledky.

„Nejhorší varianta je propouštění, a to je potom velký problém, obzvlášť pro tyto lidi, protože ta práce se vždycky shání špatně,“ poznamenal Polášek.

Stanislav Janalík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme