Súdánská křesťanka má platný pas a může opustit zemi

Poté, co soud zrušil trest smrti, který Meriam Ibrahim Ishagovou čekal kvůli jejímu odklonu od islámu ke křesťanství, nemohla 27letá lékařka odletět ze země. Údajně totiž padělala své cestovní doklady. Teď už jí ale Súdán platný pas vydal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meriam Ibrahim Ishagová s manželem

Meriam Ibrahim Ishagová s manželem | Foto: Facebook Save Meriam Yehya Ibrahim Ishag

O tom, že Súdán Ishagové vydal pas, informoval vatikánský rozhlas. Po všech problémech by tak Ishagová mohla podle něj ještě dnes Súdán opustit a odletět do Spojených států, odkud pochází její manžel.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfové na ni ve Spojených státech už čekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o zvratu v kauze Meriam Ibrahim Ishagové přináší Silvie Třeslínová

„Podle nás má Meriam všechny potřebné dokumenty, které potřebuje pro vstup do Spojených států. Je na súdánské vládě, kdy jí dovolí opustit zemi. Na tom, aby mohla opustit Súdán, právě pracujeme,“ uvedla Marie Harfová.

Meriam Ibrahim Ishagová pas měla, ale vydaný údajně Jižním Súdánem. Některé úřady ho tak považovaly za padělaný, a proto ji znovu zadržely.

Ishagová se narodila muslimskému otci, který ale s rodinou nežil. Podle práva šaría se měla nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry ale neuznalo.

Meriam Ibrahim Ishagová | Foto: Facebook Save Meriam Yehya Ibrahim Ishag

Soud ji proto obvinil nejen z odpadlictví od víry, ale také ze smilstva. Trest smrti oběšením ji měl ale čekat až za dva roky, protože byla v době jeho vynesení podruhé těhotná. Ve vězení tak měla s sebou prvního syna a před měsícem tam i porodila holčičku.

Verdikt ovšem vyvolal bouřlivou mezinárodní reakci a súdánský soud Ishagovou propustil.

Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám. Ishagová dostala možnost se vrátit k islámu, což však odmítla. Nakonec byla za sňatek s křesťanem a údajné zavržení islámu odsouzená k trestu smrti oběšením a stovce ran bičem.

Rozsudek, který měl být kvůli těhotenství a porodu Ishagové vykonán až za dva roky a který sklidil mezinárodní kritiku, nakonec 23. června zrušil odvolací soud.

Silvie Třeslínová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme