Indická vláda postaví u Gangy toalety. Je to součást projektu vyčištění řeky

Řeka Ganga je pro hinduisty posvátná. K jejím břehům chodí za modlitbami i koupelí. Kvůli znečištění je ale právě koupání v řece hazardem se zdravím. Indický premiér Nárendra Modi proto slíbil, že stav řeky zlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolem osmé se veřejná koupelna proměňuje v prádelnu

Kolem osmé se veřejná koupelna proměňuje v prádelnu | Foto: Lucie Chvojková

Na břehu Gangy si hrají malé děti, ženy v ní perou oblečení, muži se občas smočí nebo projíždějí na loďkách.

Idylický obrázek posvátné řeky hinduistů ale kazí všudypřítomné odpadky, mrtvoly zvířat, nebo osoby, které tu vykonávají potřebu. Nová indická vláda tedy přišla s plánem, jak Ganze od nečistot aspoň částečně ulevit. V posvátném městě Váránasí chce vystavět tisíce toalet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude vypadat plán nové indické vlády na očistu řeky Gangy, zjišťovala Petra Novotná

„Na březích žádné záchody nejsou. A jestli tu nějaké byly, tak jsou zavřené a nikoho to nezajímá. Je to nepohodlné i pro turisty. Když nenajdou žádný záchod, musí si zkrátka ulevit do přírody. Není na to tady zrovna pěkný pohled," vysvětluje jeden z místních Manoj Gupta a ukazuje na hromadu odpadků různého původu.

V řece, která je dlouhá přibližně dva a půl tisíce kilometrů, se hromadí také industriální odpad a nezpracovaný kal. Koupel v ní je proto zdraví nebezpečná.

Řeka Ganga je největší řeka Indie. Pramení dvěma zdrojnicemi v Himaláji. Protéká státy Uttarakhand, Uttarpradéš, Bihár, Džárkhand a Západní Bengálsko v Indii a Bangladéšem. Dohromady s Brahmaputrou zaujímá, co se týče průtoku, 3. místo na světě po Amazonce a Kongu. Je 2510 km dlouhá. Povodí má rozlohu 1 120 000 km². Včetně Brahmaputry má povodí rozlohu 2 055 000 km². Pramen: Wikipedie

Stavba toalet není prvním nápadem, jak znečištění Gangy redukovat. Indické úřady dříve přišly třeba s návrhem nasadit do jejích vod masožravé želvy. Ty by se postaraly hlavně o spálené pozůstatky lidí, které tu rituálně rozsypali jejich příbuzní.

Nakonec ale z plánu sešlo, a i proto jsou někteří místní k novému projektu skeptičtí. Bojí se třeba, že se odpad z toalet do řeky stejně dostane. Indická ministryně vodních zdrojů Uma Bhartiová to ale vylučuje.

„Pokud bude u Gangy nějaké místo na shromažďování odpadu, bude tam muset být také čistička. A ani vyčištěnou vodu pak do řeky nepustíme. Vyčištěná voda totiž neznamená čistá voda," říká Uma Bhartiová.

Indická řeka Jamuna | Foto: Jaromír Marek

Ganga je pro hinduisty posvátná. Věří, že v jejích vodách ze sebe mohou smýt hříchy. Očista je teď kvůli špatným hygienickým podmínkám ale jen symbolická.

Nový indický premiér Nárendra Modi se proto zavázal, že řeku vyčistí nejpozději do roku 2019, kdy bude Indie slavit 150 let od narození duchovního vůdce Mahátmy Ghándhího.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme