Berdych vyřazení z Wimbledonu na nepříznivé okolnosti nesváděl

Nezvykle brzy opouští Tomáš Berdych tenisový Wimbledon. V posledních devíti letech to je teprve potřetí, co odjíždí ještě v prvním ze dvou týdnů grandslamového turnaje. V utkání 3. kola ho vyřadil Chorvat Marin Čilič ve třech setech. V zápase, o kterém se ještě teď v All England Clubu mluví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych ve 3. kole nestařil na Chorvata Marina Čiliče

Tomáš Berdych ve 3. kole nestařil na Chorvata Marina Čiliče | Zdroj: Reuters

Krátce před tři čtvrtě na deset místního času podával Berdych u sítě ruku svému soupeři. Čilič hrál skvělý zápas, favoritovi nasázel na dvě desítky es a od začátku byl lepším tenistou na kurtu.

Nebyly to jen rány Chorvata, kdo českému reprezentantovi ubližoval. Podmínky na dvorci byly pro oba stejné, ale rozhodně ne regulérní. Vždyť tak pozdě se na venkovních kurtech All England Clubu v historii grandslamového Wimbledonu nehrálo.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Tomášem Berdychem po vyřazení z Wimbledonu mluvil Jaroslav Plašil

Lampy v okolních ulicích už dávno svítily, jestřábí oko pro změnu zhaslo, ale tenisté museli hrát.

„Ze začátku, když slunce zapadá, tak je skoro kolmo ke kurtu, z jedné strany toho není moc vidět. Někdo to zvládá lépe, někdo hůře. Pak když je úplná tma, tak to také není nic příjemného. Nedalo se s nimi o tom moc bavit,“ řekl Berdych.

Zahraniční novináři se snažili dostat ze zklamaného hráče nějaké silné a kontroverzní prohlášení. Berdych ale porážku na nepříznivé okolnosti nesváděl.

Čtyři české tenistky postoupily do osmifinále Wimbledonu, Berdych končí

Číst článek

Čilič hrál podle něj skvěle a vítězství si zasloužil. Přesto bylo znát, že ho několik kontroverzních rozhodnutí za celý večer pořádně rozhodilo. Na kurtu se snažil přebojovat nepříznivý stav, věděl, že stačí vyhrát třetí set a druhý den to může být úplně jiný příběh.

Do takového stavu ale utkání nedovedl. V tie-breaku třetí sady neudržel vedení, možná i kvůli špatnému verdiktu rozhodčího, které už ani nemohl konfrontovat s jestřábím okem. To sice dvorec hlídalo, ale jen do doby, než se setmělo.

Je to jako, kdyby fotbalistům na světovém šampionátu v Brazílii řekli, že novou technologii na hlídání brankové čáry mohou používat jen 90 minut a poté už ne.

Zápas Tomáše Berdycha s Marinem Čiličem skončil krátce před tři čtvrtě na deset místního času | Foto: Reuters

Bylo toho dost, co českého tenistu v zápase rozladilo. Od přesunu na jiný kurt, s problémy jestřábím okem a tmou až po potíže s jedním a tím samým čárovým rozhodčím.

„Když už je chyb moc a člověk rozhodčího poprosí, aby lajnového sudího vyměnil, protože je jich tam spousta, tak to omlouvá tím, že jde o dobrého rozhodčího. Prý mu musí dát šanci. Pak přijde další sporný okamžik, podívám se a on tam sedí na jiné lajně. Nad tím můžu akorát mávnout rukou,“ řekl Berdych.

Čilič se s rozhodčími nehádal, hrál výborně a od začátku cítil na dvorci převahu. Tenista v podobné situaci pak pochopitelně nemá potřebu odvádět pozornost jiným směrem. A když má v zádech náskok, nemusí mu horší podmínky ani tolik ubližovat.

Někteří novináři v All England Clubu byli překvapení, že Berdych celou věc více nerozmáznul a že se na veřejnosti vyjadřoval velmi diplomaticky k této události. Tvrdě dře, aby byl ve své práci nejlepší, takže by prý bylo normální, kdyby se pořádně ozval a žádal profesionální také u jiných.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme