Na drogy v pohraničí se zaměří tým specialistů, dohodli se český a německý ministr

Česko-německé pohraničí je podle policejních statistik rájem drogové kriminality. Za poslední roky se počet případů, kterými se policisté v česko-německém pohraničí zabývají v souvislosti s drogami, ztrojnásobil. Kvůli boji proti drogám se dnes na severu Čech setkali český a německý ministr vnitra společně s policejními prezidenty obou zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberec. Český ministr vnitra Milan Chovanec a jeho saský protějšek Markus Ulbig na tiskové konferenci po společném jednání o drogové kriminalitě v příhraničí

Liberec. Český ministr vnitra Milan Chovanec a jeho saský protějšek Markus Ulbig na tiskové konferenci po společném jednání o drogové kriminalitě v příhraničí | Zdroj: ČTK

Český ministr vnitra Milan Chovanec se dohodl se svým saským protějškem Markusem Ulbigem na bližší spolupráci, konkrétně na tom, že by měli přibýt policejní specialisté.

V Libereckém, Ústeckém kraji i v německém Sasku půjde o desítky mužů, kteří se budou zabývat výhradně drogovou kriminalitou.

Česká a německá strana chtějí ke spolupráci vyzvat také Polsko. Jeho zapojení je pro úspěšné potírání drogové kriminality asi nezbytné. V Polsku totiž existuje volný prodej léků s pseudoefedrinem, z nichž se vyrábí pervitin pro český a německý trh. Těchto léků se do Česka z Polska ročně dostane asi 40 milionů balení.

Na severu Čech se vyrábí především pervitin, často z léků dovezených z Polska. Droga putuje především na německý trh, ale prodává se i v Česku. Podle policistů byl dřív pervitin hůře k sehnání, kdežto dnes je k dostání prý doslova na každé venkovské diskotéce. Co se týká drog, velké problémy jsou také s marihuanou, přibývá prý velkopěstíren konopí.

Kromě Polska je volný prodej léků s pseudoefedrinem také v Bulharsku či Rumunsku, i s těmito zeměmi chtějí Češi a Němci jednat.

Český ministr vnitra dnes policistům slíbil také více peněz na boj s narkotiky. Konkrétně by měly putovat na vybavení, které policistům chybí – například na drogové testery.

Ministři se dnes byli podívat i na práci policistů přímo v terénu, přihlíželi třeba kontrole na česko-polské a česko-německé hranici u Hrádku nad Nisou.

Šárka Škapiková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme