Domažlice ještě letos zahájí první etapu obnovy pivovaru

Domažlická radnice uspěla s žádostí o evropské peníze na přestavbu historického pivovaru. Z Regionálního operačního programu Jihozápad získala 15 milionů korun, a ještě letos tak zahájí první etapu rekonstrukce tohoto objektu. Ten by se měl během několika let změnit na víceúčelové centrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domažlice

Domažlice | Foto: Zdeněk Bláha | Zdroj: Český rozhlas

Jako první přijde na řadu dominantní část bývalého městského pivovaru z 18. století, věž zvaná Hvozd. Z ní by se měla stát galerie.

„Je to velká místnost přes pět podlaží, kde se sušíval slad. Máme v plánu vytvořit vertikální galerii o historii Chodska, eventuálně i o vlastní budově pivovaru, a umístit expozice, které budou připomínat slávu tohoto místa,“ říká domažlický starosta Miroslav Mach ze Sdružení pro Město Domažlice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou rekonstrukci pivovaru v Domažlicích se zajímala reportérka Martina Klímová

Hvozd tvoří v současnosti jedna velká místnost vysoká 12 metrů. Podle projektu se rozdělí do pěti pater.

„Místnost bude na skleněné podlaze přímo vstupem z ulice, kde pod touto skleněnou podlahou bude vidět varna pivovaru. V pěti patrech nad sebou budou prosklené podesty a v prostoru bude galerie přístupná k prohlídkám,“ popisuje Miroslav Mach.

Pětadvacetimilionová investice ale zahrnuje i další věci. „Jde o celkovou rekonstrukci prostoru, schodiště, výtahy, kotelna, strojovna, vzduchotechnika a všechno, co je potřebné k dobudování ostatních částí pivovaru,“ dodává starosta.

V současnosti probíhá výběrové řízení na zhotovitele první části a stavební práce by mohly začít v září.

V plánu jsou i knihovna a vlastní pivovar s restaurací

Další v plánu je knihovna pro děti a dospělé, která vznikne přestavbou dvou dřevěných sálů. Na další etapy teprve Domažlice hledají prostředky.

„V dalším patře nad těmito sály je obrovský podkrovní sál, kde se také sušil ječmen, a my tam vybudujeme galerii, zřejmě historie bitvy u Domažlic, eventuálně husitství jako takového. V podlaží pod knihovnami by měl vzniknout vlastní pivovar s restaurací. Na to by mělo být v rámci rozvoje průmyslu možno získat až 20 milionů a tam se tedy zaměříme,“ uzavírá starosta Domažlic Miroslav Mach.

Pokud vše půjde podle plánu, rekonstrukce první části - Hvozdu - by měla být hotová do června roku 2015. Další části budou následovat.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme