Při dalších izraelských náletech v pásmu Gazy zahynulo 16 lidí

Při dnešních úderech izraelského letectva v pásmu Gazy bylo zabito nejméně 16 lidí. Vyplývá to z informací, které získala agentura AFP od místních lékařských zdrojů. Izrael protiúdery v posledních dnech reaguje na ostřelování svého území raketami z pásma Gazy a v protiofenzivě pokračuje navzdory výzvám ke klidu zbraní ze světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničená mešita v pásmu Gazy

Zničená mešita v pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Podle oficiálních zdrojů z pásma Gazy dnešní nálety cílily hlavně na mešity a obydlí představitelů hnutí Hamás, a to na celém území pásma Gazy.

Podle očitých svědků zasáhla izraelská letadla také ženskou psychiatrickou léčebnu a usmrtila několik pacientek. Izraelská armáda přitom podle ministra obrany míří výhradně na cíle spojené s Hamásem a dalšími ozbrojenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Pásmu Gazy informuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Asi 800 cizinců požádali izraelské úřady, aby jim umožnili odchod z pásma Gazy přes uzavřený hraniční přechod Erez. Izrael by ho měl zítra otevřít.

Naopak Hamás varuje světové letecké společnosti, aby z důvodu střelby raket nepřistávaly na letišti v Tel Avivu.

Izraelské letectvo nejdřív udeřilo na město Džabalíja na severu pásma Gazy a Dajr Ballá víc na jihu. V Džabalíji byli zabiti čtyři lidé a v Dajr Ballá dva. Sedmnáctiletý mladík pak zemřel při náletu ve městě Gaza.

Další dva zabité Palestince později AFP hlásila například z města Bajt Lahíja na severu pásma Gazy a tři západně od města Gaza. Podle mluvčího místních záchranářů nálet v Bajt Lahíji zasáhl charitativní organizaci pro hendikepované.

Zničené rehabilitační centrum v Gaze | Foto: Reuters

Izraelské vzdušné útoky tak pokračují pátým dnem a podle AFP už zabily 121 Palestinců a zranily jich přes 600. Většina z nich jsou podle palestinských zdrojů civilisté.

V pátek večer izraelská armáda uvedla, že od úterý bylo z pásma Gazy odpáleno kolem 660 min a raket, přičemž 140 z nich zachytil protiraketový obranný systém Iron Dome. Rakety nikoho nezabily, ale zranily zhruba desítku lidí.

„Varování před útoky zaznívají ze všech rozhlasových zpravodajských stanic. Jsou vydávána i sirénami v jednotlivých městech. Nicméně existuje projekt izraelské armády, který by lidi cíleně varoval přes sms zprávy. Je ale kritizován za zpoždění, stále ještě totiž nefunguje,“ říká zvláštní zpravodaj v Izraeli Štěpán Macháček.

Příprava na pozemní ofenzivu

Izrael se také připravuje na možnou pozemní ofenzivu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek uvedl, že jeho země nepodlehne mezinárodnímu tlaku na zastavení vojenské ofenzivy v pásmu Gazy. K příměří vyzvaly Spojené Státy, ale také například země visegrádské čtyřky.

Na počátku současné izraelsko-palestinské krize stál únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci radikálního hnutí Hamás, v druhém případě židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta.

Podle oficiálních zdrojů z Pásma Gazy dnešní nálety cílily hlavně na mešity a obydlí představitelů hnutí Hamas | Foto: Reuters

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme