Kopecký na startu Rally Bohemia chybět nebude, priority má ale jinde

V pátek večer odstartuje v Mladé Boleslavi už 41. ročník automobilové Rally Bohemia. K největším favoritům bude patřit posádka továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký - Pavel Dresler na Fabii Super 2000. Ta má v letošní sezoně v plánu nejen starty na domácím šampionátu, ale také v evropských soutěžích a na asijsko-pacifickém mistrovství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdec ralley Jan Kopecký

Jezdec ralley Jan Kopecký | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Máme nabitý kalendář, naší hlavní prioritou je ale asijsko-pacifický šampionát a vývoj nového vozu R5,“ má jasno Jan Kopecký, který se svým kolegou absolvoval Rallye Český Krumlov. „Z Evropy jsme nejeli nic, cesty daleko na východ jsou časově náročnější,“ dodal.

Český jezdec se při přesunech z Evropy do Asie a Austrálie obával hlavně časových posunů. „Musím ale přiznat, že nás to s Pavlem tolik neovlivňuje. V letadle dost času prospíme, což nám pomáhá,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Janem Kopeckým mluvil před Rally Bohemia Pavel Petr

„Nejhorší je druhý, třetí den, ale pak funguju stejně jako v Evropě. Časový posun není tak velkým problémem, jak jsem se obával,“ říká Kopecký.

Co je ale pro českou posádku na asijsko-pacifickém mistrovství, které je hodnocené na stejné úrovni jako mistrovství Evropy, zcela nové, jsou profily tratí a tamní podmínky.

„Na šotolině tolik zkušeností nemáme, protože v Evropě jsme jezdili hlavně na asfaltu. Profil Nového Zélandu, který máme za sebou, Nové Kaledonie i Austrálie je odlišný od zemí v Evropě,“ uvádí hlavní rozdíl Kopecký.

„Tratě se tam moc nemění, stejně jako třeba kolem Mladé Boleslavi nebo kolem Zlína. I když tam není úplně největší konkurence, tak budou zajímavé souboje s naším týmovým kolegou, který letos na šampionátu pojede posedmé,“ těší se 32letý závodník.

V Austrálii brzdily jezdce krávy

Při závodech v exotických zemích občas jezdci narazí i na nějaká zvířata. „Na Novém Zélandu jsme mohli trefit akorát tak ptáka kiwi, z čehož by asi místní moc vekou radost neměli. Jednoho jsem zahlédl ze soutěžního vozu, stál u kraje, ale naštěstí se nerozběhl,“ vzpomíná Kopecký.

V Austrálii měla česká posádka při závodě problémy hlavně s kravami.

„Asi pětkrát nebo šestkrát jsme museli úplně zastavit. Pořadatelé to úplně zvládnuté neměli. Během tréninku a seznamovacích jízd nám zase přeskočilo před autem pět klokanů. Dokázali jsme ale zastavit, takže ke střetu nedošlo,“ dodává český jezdec.

Jezdec ralley Jan Kopecký | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme