O rybník a kapli v Žízníkově u České Lípy pečují spolky, vše platí ze svého

Obyvatelé Žízníkova u České Lípy se už několik let starají o majetek, který ani není jejich. Tamní spolky se starají o rybník, který je po letech konečně vidět, nebo o kapli, která byla před několika lety v žalostném stavu. Jde jim především o to, aby bylo okolí, kde žijí, pěkné. Do údržby a oprav investují vlastní čas i peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žízníkovský rybník

Žízníkovský rybník | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Když se kaple odsvětila, klasicky se rozkradla a pak se z ní stal sklad Mototechny," vysvětluje Atila Vörös, autor myšlenky na obnovu kaple v Žízníkově. Na opravě pracuje především samotný Vörös a pomáhají mu lidé, kteří mají v danou chvíli chuť a čas.

Oprava kaple ještě není hotová. Místy je odkrytá omítka a pod ní jsou vidět prkna s rákosem. To jsou místa, kudy do kaple zatékalo. Teď se opravují podle původní technologie.

„Přispívám tím, že to umím dělat, tak to dělám. Jsou přispěvatelé, kteří dají třeba dva tisíce na barvy. Mohl bych jmenovat lidi, kterým stačí říct a jdou,“ těší obyvatele Žízníkova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žízníkov navštívil reportér ČRo Tomáš Mařas

Spolek si začal vypomáhat i organizováním zábav.

„Děláme žízníkovskou zábavu a byl z toho výtěžek zhruba deset tisíc korun. Takže jsme se rozhodli , že si tady uděláme brigádu a otlučeme to, co otlouct jde. Dali nám na to soudek piva, občerstvení zadarmo. Makalo tady deset patnáct lidí na něco, co by bylo hezké pro nás," dodává Vörös.

Žízníkov má i rybník, o který se stará jiný spolek. „Nedal se obejít, byl zarostlý a nebylo na něj ani vidět. V těch zarostlých místech byla černá skládka. Když se vypustil, tak tam byly pneumatiky, sklenice, plechovky. Bylo toho na tři velkoobjemové kontejnery, které se vyvozily," říká předseda spolku David Pokorný.

Údržbu si spolek financuje z vlastních soukromých peněz. Většina spolků se o něco stará s vidinou alespoň nějakého přilepšení do spolkové kasy. Tady je to jinak. „My to máme opravdu pro ten pocit, že to stojí za to,“ přiznává David Pokorný.

Okolí rybníku se tak stalo vyhledávaným místem turistů i cyklistů, kteří jezdí po blízké cyklostezce.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme