Královéhradecká firma nesouhlasí s pokutou z Nizozemska, pomoc slíbil i europoslanec

Řidič královéhradecké dopravní společnosti DC Falcon zažil v Nizozemsku nepříjemné chvíle. Při běžné silniční kontrole mu tamní policie vyhrožovala zatčením a uvězněním. A to přesto, že měl řidič u sebe všechna potřebná povolení a dokumenty. Nakonec to skončilo pokutou, s ní však společnost nesouhlasí. A do věci se chce vložit i český europoslanec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice z Pardubic do Hradce Králové

Silnice z Pardubic do Hradce Králové | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle chování bylo úplně protiprávní,“ zlobí se na nizozemskou silniční kontrolu majitel malé královéhradecké autodopravy Jan Moravčík.

Řidič prý předložil všechny potřebné doklady a dokumenty, přesto to nestačilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh řidiče královéhradecké firmy přiblížil redaktor Václav Plecháček

Podle nizozemské policie totiž nebylo v pořádku nastavení tachografu, tedy elektronického zařízení, které zaznamenává průběh jízdy. Tachografy mají povolenou odchylku čtyři procenta, což platí ve všech zemích Evropské unie, nizozemská policie však poukazovala na vlastní předpisy.

„Policista říkal, že ho nějaké evropské předpisy nezajímají, že oni mají své národní, a tam mají kalibraci jen jedno procento,“ líčí příběh Jan Moravčík.

Policista prý požadoval pokutu, v opačném případě hrozil českému řidiči vězením a zadržením plně naloženého kamionu.

Hradecká firma nakonec požadovanou pokutu ve výši 4400 eur (v přepočtu asi 120 tisíc korun) raději zaplatila, což pro ni však znamená problémy.

„My pracujeme s malým rozpočtem, taková částka je pro mě rozpočet na měsíc, měsíc a půl – na naftu, na provoz – takže jsem si musel vzít v bance úvěr. A teď mi vlastně auto stojí na dvorku a nemůžeme jezdit,“ dodává.

V rámci předpisů

Hned po návratu ze zahraničí si přitom dopravní společnost nechala auto raději znovu zkontrolovat v akreditované zkušebně. Naměřená odchylka byla 2,6 procenta.

„Což je zcela legální v rámci všech možných povolených předpisů,“ říká jednatel zkušebny Richard Štěpánek.

Na burze je zaměstnaných 1800 lidí, většinou jako řidiči | Foto: Pavel Novák

Také pro Jiřího Šafránka, který se kontrole dopravců věnuje na královéhradeckém krajském úřadě – na úseku státního odborného dozoru, je postup nizozemské policie překvapivý.

l také Jiřího Šafránka. Ten pracuje na krajském úřadu v HK na úseku státního odborného dozoru. Právě ten provádí kontroly dopravců v ČR.

„Podle předpisu je ta odchylka až čtyři procenta, tudíž není možné, aby jiný členský stát evropské unie si tyto předpisy zpřísnil a vyžadoval je na našich řidičích či dopravcích,“ tvrdí Šafránek.

I u českých policistů by asi řidič našel zastání. „Skutečně asi ta police v tomto případě nepostupovala profesionálně,“ poznamenává Richard Hušek z královéhradecké dopravní policie.

Firma chce vymoci peníze zpátky

Královéhradecká firma s udělením pokuty nesouhlasí a žádá prošetření celého případu a vrácení peněz.

Pomoc jí v tom slíbil také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který prý v nejbližších dnech podá podnět k Evropské komisi a bude si oficiálně stěžovat u nizozemské vlády.

Václav Plecháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme