V Dobřanech vzniká zdravotní středisko nad supermarketem. Jde o ojedinělý projekt

Už za necelé dva měsíce se otevře v Dobřanech na jižním Plzeňsku nové zdravotní středisko. Vzniká nad supermarketem, který ve městě staví na přání občanů obchodní řetězec Penny Market. Dole bude prodejna, nahoře ordinovat lékaři. V České republice je takové spojení netradiční, je to ojedinělý projekt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobřany

Dobřany | Foto: www.mikroregion-radbuza

Nová budova roste v Dobřanech doslova před očima. Už v polovině srpna by se měla slavnostně otevírat prodejna. Město vlastně zabilo dvě mouchy jednou ranou.

Lidé toužili po supermarketu, který teď dostanou, a radnici skončí starosti se zdravotním střediskem, které je v nevyhovujících prostorách. Přičemž investor zaplatí celou stavbu včetně střediska a městu ji pak odprodá za symbolických pět tisíc korun. Obchodní řetězec zase mohl díky tomu vybudovat na okraji Dobřan velké logistické centrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dobřanech natáčela redaktorka Jana Kosová

„Povedlo se to díky jednání s investorem, nebyla úplně jednoduchá. Ale chtěl bych samozřejmě ocenit vstřícnost firmy, že jsme se takto dohodli, že to bude multifunkční objekt, který asi nemá úplně obdoby v parametrech České republiky,“ říká uprostřed rozestavěné budovy starosta Marek Sýkora ze Sdružení nezávislých kandidátů - Mladí pro Dobřany.

Ordinace podle barev

Uspořádání zdravotního střediska je do detailu promyšlené. Do patra pojedou dva výtahy umístěné v rozích budovy v takzvaných věžích. Když se jeden porouchá, vždy bude k dispozici ještě jeden. Ordinace jsou po celém obvodu, a aby do nich pacienti snadno trefili, budou barevně odlišené.

„Například gynekologové budou mít modrou barvu, praktici budou mít červenou. Podle barev je to krásně odnaviguje do příslušné ordinace. Bude to celé pěkné a přehledné. Opravdu to bude velký komfort oproti tomu stávajícímu. Protože naše stávající zdravotní středisko je budova, která je víc jak 30 let stará, kde už ji těžko nastavíme, protože se ani nastavit nedá. Město by to stálo ohromné finanční náklady a pro novou dobu je velmi málo vyhovující,“ doplňuje Sýkora.

Do nového se přestěhují gynekologové, zubaři, praktičtí lékaři, diabetolog, dětští lékaři a nově budou moci dobřanští chodit i na oční.

„Nová lékařská služba bude očař, respektive paní doktorka. Když vyjdete z čekárny od očaře, tak přímo naproti budeme mít optika. Takže když vám předepíše brýle, tak si je rovnou můžete jít k optikovi koupit,“ vysvětluje Marek Sýkora.

Umístění v centru města

Nové středisko bude mít také místnost speciálně určenou pro náběry, lékaři budou mít oddechovou místnost s kuchyňkou a naproti ordinacím dětských lékařů bude kočárkárna.

„Maminy vyjedou výtahem do chodby, zaparkují v kočárkárně kočárek, vezmou dítě a jen přejdou přes chodbu do čekárny. Samozřejmě, že dětští lékaři budou mít klasickou ordinaci., ale budou mít oba dva i izolaci pro nemocné, aby byly oddělené nemocné děti a zdravé děti,“ doplňuje starosta.

Venku budou mít pacienti k dispozici 26 parkovacích míst. A kdyby se někdo nevešel, u prodejny jich bude dalších 45. I když pro mnohé obyvatele nebude problém dojít k lékaři pěšky.

„Je to ve středu města. Takže drtivá většina obyvatel to bude mít přímo při ruce. Věřím tomu, že až se sem všichni nastěhují a až to všichni uvidí, tak to ocení, protože samozřejmě ty prostory jsou opravdu pěkné,“ uzavírá Sýkora.

Lékaři začnou v novém zdravotním středisku ordinovat už v září.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme