Ukrajinská armáda ubránila mezinárodní letiště v Luhansku

Ukrajinským ozbrojeným silám se zatím daří držet letiště v Luhansku na východě země, jehož okolí ale mají ještě stále v rukou proruští separatisté. Ti včera během dne na své soky masivně útočili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klid zbraní porušovaly ve východoukrajinském Luhansku obě strany

Klid zbraní porušovaly ve východoukrajinském Luhansku obě strany | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Na luhanské letiště, bráněné výsadkovou jednotkou ukrajinské armády, která sem byla přesunuta ze Lvova, útočili ozbrojení stoupenci takzvané Luhanské lidové republiky za pomoci tanků a dělostřelectva. Zabiti byli minimálně dva ukrajinští vojáci.

Situace se pro separatisty komplikuje v Doněcku. Ministr obrany Doněcké lidové republiky Igor Girkin, zvaný Strelkov, který do Doněcku prchl poté, co se mu nepodařilo udržet Slavjansk, tvrdí, že vzbouřenci nemohou dlouhodobě udržet ani Doněck. Prý by potřeboval o osm tisíc lidí víc stejně jako další bojovou techniku.

To vyvolalo nevoli u jiného separatistického vůdce, velitele praporu Východ Chodakova. Ten řekl, že pokud by Girkin hodlal z Doněcku nařídit ústup, prapor Východ bude jeho rozhodování ignorovat, i kdyby to mělo znamenat krveprolití.

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme