Vídeňská filharmonie připomněla 100 let od sarajevského atentátu koncertem

Hlavní město Bosny a Hercegoviny si připomnělo 100. výročí sarajevského atentátu několika hudebními akcemi. Vrcholem ceremoniálu byl symbolicky koncert Vídeňské filharmonie, který se dal sledovat i na velkých obrazovkách v ulicích Sarajeva. Před půlnocí se pak lidé mohli na místě atentátu podívat na multimediální show.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Ferdinand d'Este a Žofie Chotková, herci ve Višegradu na východě Bosny a Hercegoviny, 100. výročí sarajevského atentátu

František Ferdinand d'Este a Žofie Chotková, herci ve Višegradu na východě Bosny a Hercegoviny, 100. výročí sarajevského atentátu | Zdroj: Reuters

Koncert Vídeňské filharmonie k výročí atentátu byl poselstvím míru. Na programu byly skladby velkých evropských skladatelů a na závěr zazněla Óda na radost.

Pozvaní hosté sledovali událost ve velkolepých prostorech obnovené budovy sarajevské radnice. Publiku se tak zároveň představil zrekonstruovaný interiér staré budovy, která je dílem českých architektů.

„Je to koncert vysloveně prestižní, kde se musí striktně dodržovat dress code. Do budovy vede rudý koberec,“ popsal zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sarajevu při příležitosti 100. výročí atentátu natáčel Martin Ježek

Příležitost vidět Vídeňskou filharmonii měli také tisíce obyvatel města na obrazovkách umístěných na náměstích. Kabely se zvukem se také natáhly před radnici a hudbu si přišla poslechnout zhruba tisícovka lidí.

„Každopádně se mi líbí, jak hudba umí propojit tehdejší dobu se současností. To mě na tom baví,“ říká Igor Pejič.

V noci pak přímo na místě atentátu uspořádalo Sarajevo multimediální show s názvem: Po 100 letech války, 100 let míru. Na Latinský most, který bezprostředně sousedí s místem atentátu, se na ni přišly podívat tisíce lidí.

Ve východním Sarajevu, pár kilometrů od místa atentátu, se naopak nachází park Gavrila Principa. Jeho dominantou je nová bronzová dvoumetrová socha atentátníka, který zastřelil následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho manželku Žofii Chotkovou.

Většina místních považuje Principa za bojovníka proti okupaci, tedy proti Rakousko-Uherské monarchii.

„A co jste vy dělali v minulosti s okupanty? Co pohledával jiný stát na cizím území?“ pokládá otázky manželský pár nedaleko Principovy sochy.

Ve Višegradu na východě země režisér Emir Kusturica otevřel zábavní park Andričgrad, kde také oslavovali atentátníka Gavrila Principa a jeho ideály.

Gavrilo Princip je ve východním Sarajevu hrdinou, sochu odhalili při 100. výročí sarajevského atentátu | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme