Rozsocháč, který bránil pláže v Normandii, je k vidění v Jindřichově Hradci

Takzvaného českého ježka, se kterým se potkali i spojenečtí vojáci při vylodění v Normandii, si teď každý může prohlédnout na vlastní oči. Stal se totiž součástí expozice Muzea československého opevnění na jindřichohradeckém zámku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adamovo stavení je renesanční křídlo zámeckého paláce postaveného Adamem II. z Hradce v druhé polovině 16. století

Adamovo stavení je renesanční křídlo zámeckého paláce postaveného Adamem II. z Hradce v druhé polovině 16. století | Foto: Hrad a zámek Jindřichův Hradec

Díly rozsocháče, přezdívaného český ježek, našel letos na jaře u Muzea československého opevnění Klášter u Nové Bystřice jeho provozovatel Miloslav Sviták.

Rozsocháč se stal součástí expozice na zámku v Jindřichově Hradci a každý si tak může udělat obrázek o tom, jak složité muselo být dvě stě kilogramů těžkou protitankovou zábranu sestavit.

„Jejich montáž prováděli nejen civilní pracovníci, tedy zaměstnanci firem, které se podílely na výstavbě opevnění, ale koncem září roku 1938 ji dokončovaly i samotné osádky objektů. Nejsmutnější na tom je, že ti samí vojáci, které překážky náročně stavěli, je museli nakonec po Mnichovu rozebírat a evakuovat do vnitrozemí. Co neodvezli, to se snažili schovat, jako v tomto případě,“ vysvětluje Sviták.

Přehrát

00:00 / 00:00

O expozici Muzea československého opevnění informovala redaktorka Lucie Hochmanová

Kromě původního rozsocháče je v muzeu vystavená také řada dobových fotografií, včetně té, která mapuje zbytky protitankových zátarasů, které nestačili vojáci před německou okupací z Novobystřicka odvézt.

„Zbytek, co se nepodařilo evakuovat, takhle zůstalo. Na fotografii to vypadá jako na šrotišti. A když pak přišla německá armáda, mnohdy rozsocháče nemusela demontovat, protože už byly demontované. Rovnou to mohla naložit, času na to měla tentokrát dost, na rozdíl od našich vojáků, kteří na to museli chvátat. Odvezla si to do Německa na západní val, později hlavně na atlantický obranný val,“ popisuje události Sviták.

Návštěvníci Muzea československého opevnění na jindřichohradeckém zámku uvidí také maketu řopíku nebo několik lehkých a těžkých kulometů. Na jednom z nich si můžou vyzkoušet i míření.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme