Z Facebooku jen tak nezmizíte. 'Uživatelé' 30 milionů účtů jsou už po smrti

Jste aktivní na sociálních sítích? Na té celosvětově nejrozšířenější, na Facebooku, dnes mají svůj účet čtyři z deseti Čechů. Ne každý ale zjišťuje, co se s osobními daty nahranými na sociální síť stane, když člověk zemře. Anebo jestli je možné ze sociální sítě po čase úplně zmizet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dokud nás smrt nerozdělí. Na tak dlouho si dva lidé slibují věrnost, když vstupují do manželství. Mnozí z nás ale uzavírají svazek, který může být ještě trvalejší. Stačí na to pár kliků na internetu a založit si účet na sociální síti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, co se stane s facebookovým účtem po naší smrti, se zajímal redaktor Zdeněk Novák

Například ta celosvětově nejrozšířenější – Facebook – má dnes přes miliardu uživatelů. Více než třicet milionů jich přitom už je po smrti. Ale jejich svazek se sítí, v podobě osobního profilu, vzkazů a fotek, pořád trvá.

„Účet funguje dál, a to až do té doby, než se nahlásí, že účet už nepatří žijící osobě,“ objasňuje, co se s účty stane po smrti jejich majitelů, redaktor serveru Technet.cz Pavel Kasík.

Proměna na internetový památník

To ale znamená, že Facebook se nás i po smrti našeho blízkého bude ptát, jestli ho nechceme pozvat na nějakou akci nebo mu popřát k narozeninám. Pozůstalí nebo příbuzní proto mohou požádat o přeměnu profilu na určitý internetový památník.

„Pozůstalý tam pošle úmrtní list, respektive jeho elektronickou kopii. Facebook to nějakým způsobem ověřuje, jestli to není podezřelá věc, a pak to promění v památeční profil, který je zachován. A ostatní tam můžou psát třeba kondolence. A už se to nechová jako živý účet,“ doplňuje Kasík.

Ať už lidé takové památníky tvoří, nebo ne, znamená to, že počet mrtvých uživatelů na Facebooku časem nevyhnutelně poroste. A dříve nebo později jich tak bude víc než těch živých a aktivních. Podle různých odhadů by to mohlo trvat 50 až 110 let.

Stopa zůstane navždy

Nejen proto mnozí v minulosti zvažovali nebo zvažují, že své účty, a tím i svou stopu na sociálních sítích, zruší.

„Facebook vám vlastně umožní si účet jen deaktivovat. Vždycky se aspoň někde najde nějaký doklad, že jste na Facebooku byl. Už jenom když jste si s někým psal, tak to z Facebooku nezmizí, protože to je ve vlastnictví člověka, se kterým jste si psal,“ vysvětluje Pavel Kasík, proč není možné z Facebooku jednoduše zmizet i se vším, co jsme tam kdy vložili.

Facebook | Foto: Michal Jindra

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme