Do Dukovan dorazil záložní naftový generátor. Transport trval celou noc

Jaderná elektrárna Dukovany má první ze dvou záložních dieselgenerátorů. Přeprava 130 tun těžkého kolosu z Kutné Hory přes Havlíčkův Brod a Jihlavu trvala celou noc. Tři silné tahače a jejich zruční šoféři si ale s nadměrným nákladem poradili bez větších problémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přeprava záložního dieselgenerátoru do Dukovan

Přeprava záložního dieselgenerátoru do Dukovan | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Nejhorším místem na trase byly klikaté zatáčky v centru Moravských Budějovic a nedalekých Jaroměřic nad Rokytnou. Pro řidiče jednoho ze tří tahačů Františka Kašpera jsou ale takové transporty už rutinou.

„To není náročné skoro vůbec. Není to široké, akorát ta výška. Přesnost tady nehraje skoro žádnou roli. Najet dobře do křižovatky tak, aby souprava projela rovnoměrně středem,“ popisuje řidič, kterého za léta praxe dokáže jen máloco vyvést z míry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michala Malého z nočního transportu dieselagregátu do Dukovan

Během cesty, která proběhla bez jakékoli kolize, museli několikrát zvedat dráty nad silnicí a pozor museli řidiči dávat především na nosnost mostů.

V 7 hodin ráno tahače se 130tunovým kolosem dorazily před bránu Jaderné elektrárny Dukovany. Než budou moci projet bránou elektrárny, čeká je ještě podrobná kontrola tamní ochrankou.

Uvnitř areálu poté dva mohutné jeřáby záložní generátor umístí na seizmicky odolný betonový blok. V případě živelní katastrofy bude napájet chlazení reaktoru.

Přeprava záložního dieselgenerátoru do Dukovan | Foto: Michal Malý

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme