Někteří Brazilci fandí soupeřům, po vítězství se prý na problémy zapomene

Brazilští fotbalisté zvládli, i když křečovitě a rozpačitě, úvodní zápas světového šampionátu proti Chorvatsku. V dalším zápase je čeká Mexiko a někteří Brazilci budou paradoxně přát úspěch soupeři. Neúspěch by podle nich mohl přispět k řešení problémů země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří Brazilci fandí na MS i soupeřům svého týmu

Někteří Brazilci fandí na MS i soupeřům svého týmu | Zdroj: Reuters

„Zpívám v opeře a to je vlastně teď hlavní důvod, proč se mi tenhle turnaj zajídá. U nás v Campinasu sto kilometrů od Sao Paula měl být velký operní festival, ale pořadatelé ho kvůli mistrovství museli zrušit,“ vysvětluje Jorge Filho.

Sám je operní pěvec a při zmínce o České republice si okamžitě vybavuje Antonína Dvořáka a jeho Rusalce. Když se stočí řeč na fotbal, ukáže se, že spadá do klasické kategorie Brazilců, kteří mají tuhle hru rádi, ale mistrovství světa v jeho zemi se mu vůbec nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiný pohled na brazilský fotbal objevil reportér ČRo Jan Kaliba

Jeho nesympatie k šampionátu souvisí se širším problémem, který dopadá na obyčejné Brazilce „Všechno je kvůli turnaji najednou mnohem dražší a lidé z téhle akce nic nemají, jen problémy. A ještě zrušili festival, kde jsem měl vystupovat, a udělali tak ze mě na dva měsíce nezaměstnaného,“ stěžuje si umělec.

Možná z podobných pohnutek fandili někteří Brazilci v prvním zápase svého týmu soupeři, tedy Chorvatům, což mezi samotnými Brazilci při veřejném sledování zápasu vyvolávalo potyčky a nesváry.

Jorge ale má ke svému postoji důvod a vítězství své země na domácím šampionátu by považoval za pohromu pro společenské dění v zemi.

Angličtí fotbalisté poznávali Brazílii, navštívili chudinskou čtvrť v Riu

Číst článek

„Když Brazílie mistrovství světa vyhraje, tak lidé přestanou s protesty, které už víc než rok vidíme po celé zemi. Lidé se nechají strhnout, budou slavit a zapomenou na všechny společenské problémy, které tu máme a na které jsme demonstracemi upozorňovali,“ bojí se zpěvák.

„Všichni budou opojení úspěchem, budou slavit a všechno se zamete pod koberec, přestaneme po vládě požadovat, aby situaci řešila,“ očekává.

Fandit Argentině? Nikdy!

V jedné věci v sobě ale nezapře Brazilce: „To ale neznamená, že bych místo toho fandil Argentině - ta nesmí vyhrát nikdy nic, v žádném sportu,“ směje se Jorge.

Brazilců, kteří svému národním týmu nepřejí úspěch, rozhodně není většina, zpěvákův názor ale nezůstal ojedinělým a rozumí mu i profesor university Fluminense v Riu Chris Gaffney.

„Brazilci umějí velké porážky využívat mnohem lépe než vítězství. Roky 1994 nebo 2002, kdy se stali mistry světa, si tu nikdo nepamatuje tak dobře jako třeba léta 1982 nebo 1950, kdy na šampionátu selhali,“ vysvětluje profesor Gaffney.

„Brazílie není příliš schopná sebereflexe. Jen po bolestných fotbalových porážkách se mluví o krizi a poukazuje se na problémy, které se jinak neřeší. Takže podle mě jenom neúspěch na právě hraném turnaji může zlepšit životní podmínky lidí a to je podle mě důležitější než vyhrát mistrovství světa,“ tvrdí Američan, který v Brazílii žije už přes deset let a celou dobu se vědecky i popularizačně věnuje dopadům pořádání letošního mistrovství světa na brazilská města i společnost.

Někteří Brazilci přeje na MS soupeřům svého týmu, většina ale domácím reprezentantům fandí | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme