Koaliční rada bude jednat o eurokomisaři. Hnutí ANO trvá na Jourové

Koaliční rada bude ráno vybírat nového eurokomisaře. Na předchozích jednáních se na jméně nedohodla. KDU-ČSL nominovala evropského úředníka Petra Blížkovského, potom navrhla exministra životního prostředí Ladislava Mika. Nevylučuje ale, že podpoří ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, kterou nominovalo hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babiš, Sobotka a Bělobrádek

Babiš, Sobotka a Bělobrádek | Foto: Český rozhlas

Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí na výběru Jourové trvá. „Věřím tomu, že se už pohneme dál a dohodneme se na jednom konkrétním jméně. Věřím, že to bude náš kandidát, Věra Jourová, na které my trváme,“ poznamenal.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák doufá, že se koalice dohodne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro nominaci Věry Jourové se v Ranním interview opět vyslovil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

„Sociální demokracie v každém případě preferuje dohodu. My bychom neradi, aby musela rozhodovat vláda hlasováním. Proto se také schází koaliční rada ještě před jednáním vlády. Chtěli bychom dosáhnout toho, že se shodneme na jednom kandidátovi, kterého budou všichni podporovat,“ dodal.

Víra v nalezení kompromisu

„Věřím tomu, že dnes najdeme kompromis a společné jméno,“ řekl v Ranním interview předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Jsme přesvědčeni o tom, že přestože odchod paní Jourové do Bruselu významně oslabí naše hnutí v České republice, protože je to jedna z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších političek v naší zemi, tak právě proto nabízíme toto jméno, abychom v Evropě konečně měli dobré jméno a abychom dokázali v rámci EU vybojovat maximum pro ČR.“

Pro kandidaturu Věry Jourové se vysloví i lidovci. Připustil to ve vysílání Českého rozhlasu Plus místopředseda KDU ČSL Jan Bartošek:

„Ze strany Evropské komise zaznívala velká poptávka po ženě. Proto si myslím, že to bude jedno z rozhodujících kritérií. Včetně toho, že paní Jourová je velmi zdatná ministryně a schopná žena, takže si myslím, že v případě, že bude vybrána, tak bude velmi dobře reprezentovat Českou republiku.“

Zájem o dopravu, průmysl, regionální rozvoj

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednal minulý týden o budoucím zastoupení v Evropské komisi s jejím novým šéfem Jeanem-Claudem Junckerem.

Sobotka po bruselské schůzce uvedl, že Junckerovi vyjmenoval resorty, o něž by měla Česká republika zájem. Těmi jsou třeba doprava, průmysl či regionální rozvoj. Juncker prý řekl, že česká ambice je realistická.

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

ČRo, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme