Lidé i firmy důvěřují ekonomice a chtějí utrácet, ukázala statistika

České společnosti i domácnosti více věří v dobrý vývoj ekonomiky. Důvěra v hospodářství se v červnu podle Českého statistického úřadu po dvou měsících opět zvýšila. Podle ukazatele, který naznačuje vývoj ekonomiky v příštích měsících, vzrostla o víc než 1 bod na 8 bodů. To je na stupnici důvěry poměrně velký skok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Firmy mají peníze a chtějí utrácet. Investovat budou hlavně do výroby a rozšíření pracovních míst.

Lepší zprávy si ekonomika přát nemůže. Mezi podnikateli vzrostla důvěra v oboru služeb a v obchodě, mírně klesla naopak v průmyslu.

Ukazatel je důležitý z toho důvodu, že naznačuje budoucí vývoj ekonomiky. Obavy, že hospodářství se může opět vrátit do recese, tak měsíc od měsíce mizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co znamená zvýšení důvěry v českou ekonomiku pro tuzemské hospodářství, se ptal odborníků Jan Beneš

Vývoj příznivě hodnotí i analytik ČSOB Petr Dufek.

„Lepšící se nálada firem i domácností je dalším pozitivním signálem o vývoji české ekonomiky. Naznačuje totiž, že firmy se již nebojí investovat a spotřebitelé v rámci svých možností jsou ochotní dokonce více utrácet. Vysoká důvěra v ekonomice předznamenává i solidní růst HDP, který by měl ve druhém čtvrtletí rovněž překonat dvě procenta,“ uvádí.

Vedle firem mají větší chuť utrácet i domácnosti. Spotřebitelská důvěra se v červnu meziměsíčně zvýšila o 1,2 bodu. Celkově ale stále zůstává pod nulou na minus 2,8 bodu. I tak je to nejlepší hodnota od počátku krize v roce 2008.

„Můžeme říct, že pesimismus, který srážel českou ekonomiku, především spotřebu domácností, odezněl, a domácnosti se optimisticky dívají na další vývoj. Spotřebitelská poptávka je jedna část ekonomiky, nabírá na síle a měla by být jedním z faktorů, který bude faktorem ekonomického růstu v druhé polovině letošního roku,“ potvrzuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Pozitivní trend je i v Německu a Číně

Hnacím motorem české ekonomiky je průmysl. Výroba je z obrovské části závislá na exportu do Evropské unie, nejvíce do Německa, které je hlavním obchodním partnerem zdejších firem.

Záleží proto na tom, jak se bude dařit i největšímu evropskému hospodářství. Zatím to vypadá nadějně. Třeba podnikatelská nálada v Německu se sice v červnu zhoršila a její index klesl více, než se čekalo, přesto je výhled některých analytiků velmi optimistický.

„Poslední měsíce indikátory stagnují spíše na vyšších úrovních, takže to neznamená nějaké dramatické zhoršení, jenom je to o tom, že první čtvrtletí bylo i v rámci německé ekonomiky silnější. Indikátory naznačují sice zvolnění tempa, na druhou stranu by německá ekonomika měla pořád relativně solidně růst,“ dodává Sklenář.

Čínská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hrubý domácí produkt Německa vzrostl v prvním kvartále mezičtvrtletně o 0,8 procenta. To bylo nejrychlejší tempo růstu za poslední tři roky a dvojnásobné ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. Lepší vyhlídky mají i další velké ekonomiky.

Třeba čínská, která je druhou největší na světě, se může podle analytiků těšit na výraznější růsty v příštích čtvrtletích. Nasvědčuje tomu například průmyslová aktivita, která se v červnu podle předběžných údajů banky HSBC dostala na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme