Novým šéfem britské diplomacie se stal dosavadní ministr obrany Hammond

Williama Haguea střídá ve funkci britského ministra zahraničí Philip Hammond. Oznámil to britský premiér David Cameron. Výměna na postu šéfa diplomacie je součástí širších změn, k nimž ve svém kabinetu britský ministerský předseda sáhl rok před parlamentními volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Britský ministr zahraničí Philip Hammond | Zdroj: Reuters

Philip Hammond od roku 2011 zastával post ministra obrany a na rozdíl od spíše eurooptimistického Haguea je známý jako euroskeptik.

William Hague oznámil svou rezignaci včera. Podle mínění řady lidí byl velmi dobrý šéf diplomacie, ale nebyl to žádný tahák pro potenciální voliče, o čemž svědčí i jeho katastrofální působení v čele Konzervativní strany na přelomu tisíciletí.

Podle člena Sněmovny lordů – a někdejšího poradce Williama Haguea – lorda Finkelsteina by se měl Hague v příštím roce věnovat volební kampani.

„William Hague měl nepochybně spojení se skalními konzervativci, což se Davidu Cameronovi vždycky hodilo. Myšlenka je asi taková, že se má Hague v příštím roce velmi intenzivně věnovat předvolební kampani po celé Británii. Zvlášť v severní Anglii by to pro konzervativce mohlo být hodně důležité,“ uvedl Finkelstein pro BBC.

Odchod Haguea není zdaleka jedinou změnou v Cameronově kabinetu. Svůj úřad musel opustit třeba také nepopulární ministr školství Michael Gove, což by mohlo být považováno za smířlivé gesto vůči kantorům a učitelským odborům, kteří politika Konzervativní strany kritizovali.

Britský ministr zahraničí William Hague podal demisi (archivní foto) | Foto: Reuters

Gove bude nově zodpovídat za stranickou disciplínu při klíčových hlasováních v parlamentu.

Nový ministr obrany se pak jmenuje Michael Fallon, což je seniorní politik, který už v minulosti zastával vládní posty.

Změny ve vládě katapultovaly do prestižních funkcí také některé mladé političky – zatraktivnění kabinetu rok před volbami je ostatně podle britských komentátorů hlavní smysl Cameronovy radikální výměny.

Jiří Hošek, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme