Projekt Opencard má nově v kompetenci primátor Tomáš Hudeček, rozhodli radní

Pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 má ode dneška plně v gesci osud karty Opencard. Na dnešním mimořádném zasedání to schválili radní hlavního města. Kompetence tak přechází z rukou radního pro informatiku Jana Vašíčka z TOP 09 do správy pracovní skupiny, kterou povede právě primátor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Tomáš Hudeček

3. celostátní sněm TOP 09, Tomáš Hudeček | Foto: Filip Jandourek

„Na dnešním mimořádném jednání Rady hlavního města Prahy radní schválili přenos kompetencí souvisejících s projektem Opencard do mé gesce,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Tomáš Hudeček.

O změně kompetencí souvisejících s projektem Opencard diskutovali radní již na včerejším mimořádném jednání, schválili ji ale až dnes. Potvrdila to mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.

„Na základě tohoto rozhodnutí zahajuje svoji činnost pracovní skupina, jejíž členy budou zástupci operátora Opencard a právní specialisté. Tento tým lidí bude jednat se společností eMoneyServices (EMS). Pan primátor se tak rozhodl převzít iniciativu a má v plánu udělat vše pro to, aby byla zachována funkčnost Opencard,“ vysvětlila mluvčí.

Smlouva s firmou eMoneyServices, která je vlastníkem autorských práv k Opencard, vyprší Praze v polovině června. Na nové smlouvě se Praha s EMS nedohodla. Není vyloučené, že se vrátí k papírovým kuponům na městskou hromadnou dopravu.

Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Radní včetně primátora Hudečka za prodloužení smluv s eMoneyServices z roku 2012 čelí trestnímu stíhání. Nedávno kvůli tomu navíc Praha dostala pokutu od antimonopolního úřadu.

V souvislosti s kartou Opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

bre, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme