Na české ambasádě v Kábulu platí zvláštní opatření, evakuována však nebyla

České ambasádě v Kábulu údajně hrozil teroristický útok. Informaci přinesl s odvoláním na nejmenovaný zdroj server Lidovky.cz s tím, že ambasádu evakuovali. Podle informací Českého rozhlasu však k evakuaci nedošlo. Kvůli zvýšenému napětí ale na místě platí zvláštní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojenecká vojenská základna v Kábulu, Afghánistán

Spojenecká vojenská základna v Kábulu, Afghánistán | Foto: Magdaléna Trusinová

Ministerstvo zahraničí detaily s ohledem na bezpečnost pracovníků v konfliktních zónách tají.

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) Českému rozhlasu potvrdil, že velvyslanectví funguje, platí ale zvláštní bezpečnostní opatření.

„Mohu vám říct pouze to, že ambasáda je funkční, a pokud byla přijata nějaká opatření, tak prostě jenom v souvislosti s tím, co bylo třeba udělat z bezpečnostních důvodů.“

„Ale není to nic takového, jak mi kdosi naznačoval, že ta ambasáda je zrušena nebo podobně. To není pravda,“ řekl Zaorálek.

Jestli má situace na ambasádě spojitost s nedávnými útoky na české vojáky, ministr nechtěl komentovat.

Zpřísnění opatření přicházejí v době, kdy návštěvu českých vojáků v Afghánistánu ohlásil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ten si chce dnešní informace nejprve ověřit, připouští však, že se v posledních týdnech bezpečnostní riziko v Afghánistánu zvyšuje.

Minulý týden zemřeli u základy Bagrám při sebevražedném atentátu afghánského Tálibánu čtyři čeští vojáci. Pátý podlehl zraněním tento týden v pondělí po převozu do Česka.

V Afghánistánu v současné době slouží zhruba 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

ČRo, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme