Při náletu na pásmo Gazy zemřela osmičlenná rodina. Byla to nehoda, přiznala izraelská armáda

Izraelské nálety na pásmo Gazy si za poslední tři dny vyžádaly asi 75 mrtvých a více než 400 zraněných. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví zabil ranní nálet na město Chán Júnis také osmičlennou rodinu. Je to dosud nejvyšší počet obětí během jediného náletu. Izraelská armáda označila incident za tragický omyl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci se v pásmu Gazy srocují kolem jednoho z domů, který se stal podle místní policie terčem náletu izraelské armády

Palestinci se v pásmu Gazy srocují kolem jednoho z domů, který se stal podle místní policie terčem náletu izraelské armády | Zdroj: Reuters

Z pásma Gazy i nadále míří rakety nejen na jih Izraele, ale i do jeho centrální části. Protiraketový štít Iron Dome zlikvidoval další střelu přímo nad nejlidnatějším městem Tel Avivem. Izrael proto v noci opět pásmo Gazy bombardoval.

„Žádná země na světě by pasivně nepřihlížela, kdyby na její města někdo odpaloval rakety. Izrael není výjimkou. Rozšířili jsme naše operace proti Hamásu a dalším teroristickým skupinám v Gaze,“ hájil letecké údery izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael také u pásma Gazy soustřeďuje těžkou vojenskou techniku jako tanky a dělostřelectvo. Egypt se mezitím pokouší domluvit alespoň dočasné příměří. K ukončení násilností vyzval také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Politický vůdce Hamásu Chalíd Mašál ale řekl, že jeho hnutí bude s klidem zbraní souhlasit, pokud Izrael ukončí vojenské operace. Podle izraelské armády se to ale v nejbližších dnech nestane.

„Ofenziva proti Gaze bude pokračovat několik dní a podle mého názoru těch dní nebude málo. Bude pokračovat až do doby, kdy Hamás pochopí, že nemá střelbou raket na jižní Izrael provokovat," slíbil izraelský ministr obrany Moše Jaalon.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinci se vyostřily i kvůli vraždám unesených mladíků - nejdříve tří Izraelců a poté jednoho Palestince.

Izraelský premiér Netanjahu v úterý nařídil armádě, aby se připravila na možnost zahájení pozemní operace v Gaze. Vláda také odhlasovala povolání až 40 tisíc záložníků. Pozemní ofenzivu ale prozatím zahájit nechce. Mobilizace by tak mohla být jen snahou odstrašit Hamás.

Palestinci v pásmu Gazy opouštějí své domovy po náletu izraelské armády | Foto: Reuters

Štěpán Macháček, Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme