Ústecký kraj rozhodne o lihovaru v Trmicích. V minulosti obtěžoval okolí zápachem

Končí lhůta pro podávání připomínek k úpravám lihovaru v Trmicích na Ústecku. Majitelé továrny na výrobu lihu chtějí provoz znovu spustit. Místní se ale bojí problémů se zápachem. Město Trmice i Česká inspekce životního prostředí proto žádají podrobné posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lihovar Trmice

Lihovar Trmice | Foto: Tomáš Šácha

Obavy z možného zápachu ale nejsou to jediné, co se starostce Trmic Janě Oubrechtové ze Starostů a Nezávislých nelíbí.

„Je tam v novém oznámení poměr automobilové a železniční dopravy stanoven 40 ku 60. My jsme v našich původních podmínkách a v územním řízení požadovali 30 na 70, takže tato podmínka není splněna,“ zdůrazňuje Jana Oubrechtová.

Vedle toho má starostka připomínky také k formálním náležitostem. To jsou spolu s hlavní připomínkou - a sice s opětovně možným šířením zápachu - hlavní důvody pro vyvolání posouzení vlivu lihovaru na životní prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu trmického lihovaru shrnuje Jan Bachorík

Připomínky k záměru vlastníků lihovaru má i Česká inspekce životního prostředí. „Podle zkušeností z minulého provozu lihovaru ale i podle textu a příloh současného oznámení záměru je zřejmé, že záměr bude mít významný vliv na životní prostředí v okolí,“ vysvětluje ředitelka ústecké inspektorátu Jana Moravcová.

Kraj teď sbírá podklady, na základě kterých rozhodne. „Krajský úřad potom na základě jejich prohlášení posoudí, zda proběhne celé posouzení vlivu na životní prostředí, nebo tím bude proces ukončen,“ říká Magdalena Hanáčková z krajského úřadu. Kraj tak musí rozhodnout, jestli záměr má, nebo nemá vliv na životní prostředí.

Už dříve avizovali zástupci lihovaru snahu vyřídit spuštění výroby podle zákonných postupů. Pokud vše dopadne pro lihovar dobře, jsou připraveni spustit zkušební provoz do konce tohoto roku.

Lihovar Trmice | Foto: Ivana Solničková

„Rádi bychom, vše k tomu směřuje. Samozřejmě bude nás čekat ještě dlouhá cesta k získání stavebního povolení, které je rozhodující pro to, abychom mohli začít budovat technologické celky. A pokud půjde vše normálně, rádi bychom do konce roku zkušební provoz spouštěli,“ říká výrobní ředitel trmického lihovaru Jaroslav Brož.

Někteří lidé v Trmicích mají ale opět obavy z možného zápachu. Přesto mají ale odvahu dát lihovaru ještě jednu šanci.

Tamní lihovar fungoval ve zkušebním provozu 3 roky. Kolaudace se hlavně kvůli neustálému zápachu ale nedočkal. Nakonec skončil v konkurzu a za 200 milionů korun ho koupil současný vlastník.

Jak dopadne rozhodnutí krajského úřadu o vlivu lihovaru na životní prostředí, bude jasné zhruba do měsíce.

Jan Bachorík, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme