Pád malajsijského letadla nepřežila stovka předních odborníků na AIDS

Mezi oběťmi pádu letadla malajsijských aerolinií nad Ukrajinou je i stovka účastníků konference o AIDS, která začíná tuto neděli v australském Melbourne. Tragédii tak podle Mezinárodní společnosti pro AIDS (IAS) nepřežila řada uznávaných odborníků na tuto smrtelnou chorobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku

Květiny na troskách malajsijského letadla, které se zřítilo u ukrajinského Doněcku | Zdroj: Reuters

Na palubě Boeingu byl i jeden z největších expertů na boj s nemocí AIDS, profesor Joep Lange.

Bývalý předseda Mezinárodní organizace pro AIDS se výzkumu zákeřné choroby věnoval prakticky od počátku, tedy od 80. let minulého století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pád malajsijského letadla nepřežila stovka předních odborníků na AIDS. Více redaktor Robert Mikoláš

Prováděl klinické testy, založil také neziskovou nadaci PharmAccess, která se snažila zajistit léčbu co největšímu množství pacientů z Afriky.

Langeovu smrt už také potvrdil jeho úřad v Amsterodamu. Pád letu MH17 nepřežil ani Glenn Thomas, poradce Světové zdravotnické organizace, a mnozí další.

Smutné reakce na jejich smrt nyní přicházejí od vědců z celého světa, kteří jsou doslova šokovaní. Dokonce prý na palubě zříceného letadla mohl být i lék na AIDS. Tvrdí to alespoň jeden z konzultantů Trevor Stratton.

Americká tajná služba potvrdila, že malajsijské letadlo bylo nad Ukrajinou sestřeleno

Číst článek

„Kolegové, kteří v letadle zahynuli, kromě svých nejbližších rodin budou především chybět ve svých laboratorních kolektivech. Mnoho z nich, kteří byli kliničtí lékaři, bude také chybět svým pacientům," řekl Radiožurnálu v reakci na tragédii Ladislav Machala z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na možné dopady tragédie na výzkum nemoci AIDS se Radiožurnál ptal lékaře Ladislava Machaly z Nemocnice Na Bulovce

"Ale protože dnes je výzkum skutečně multioborový, dělají ho stovky laboratoří a pracovníků, tak se nedomnívám, že by ztráta i takto velkého počtu mohla nějakým způsobem výzkum zabrzdit,“ dodal.

Představitelé IAS jen těžko hledají slova a truchlí spolu s rodinnými příslušníky obětí, zároveň se ale rozhodli, že konference v Melbourne se i přes tuto tragédii uskuteční. Bývalý předseda organizace Joep Lange by si to podle nich určitě sám přál.

Konference, na které vystoupí s projevy mimo jiné i americký exprezident Bill Clinton či známý zpěvák a aktivista Bob Geldof, se má účastnit na 12 tisíc delegátů. V neděli zřejmě začne minutou ticha k uctěním památky zemřelých.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme