První zóny národních parků se mají podle ministra Brabce otevřít šetrné turistice

Přístup státu k péči o národní parky by měl být modernější. Své konkrétní plány dnes představil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Novela zákona, kterou hodlá už v září předložit na jednání vlády, by měla například sjednotit legislativu tak, aby byla pro všechny přírodní rezervace stejná, nebo zpřístupnit první zóny národních parků turistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistika, hory, tramp, západ slunce

Turistika, hory, tramp, západ slunce | Foto: Free Digital Photos, healingdream

Už dříve Brabec prohlásil, že prosazuje šetrnou turistiku. „To znamená nové stezky, nové trasy, cyklotrasy, hypostezky a další věci této šetrné infrastruktury,“ vysvětlil.

Které oblasti budou pro šetrnou turistiku vhodné, by měl resort dohodnout se zástupci obcí a dalších dotčených stran. Vymezená klidová území ale zůstanou podle ministra nepřístupná i nadále.

„Po té novele a po vyhlášení takzvaných klidových území je možné, a já si myslím, že dost pravděpodobné, že v některých národních parcích bude možné vstupovat i na území dnešní první zóny,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravované novele zákona o ochraně přírody a krajiny diskutovali ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a senátor a bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba

Ministr zároveň slibuje obcím, že posílí jejich rozhodovací pravomoci. I kdyby šlo všechno hladce a podle plánu, doposud nepřístupné oblasti se otevřou turistům až za několik let.

Zda se bude víc chránit příroda, nebo se ponechá víc volnosti obcím v národním parku, se lidé přou především ohledně Šumavy.

Senátoři už letos v červnu schválili návrh zákona o Národním parku Šumava. Navzdory četné kritice z řad odborné veřejnosti i petici, kterou podepsalo na 26 000 lidí. Žádali zásadní opravu normy.

Ekologové varují, že novela dává přednost zájmům developerů před ochranou vzácné šumavské přírody. S tím ale senátoři nesouhlasí a namítají, že jejich předloha rozšiřuje první zónu, do níž by člověk neměl zasahovat ze současných 13 na skoro 27 procent.

Zážitková trasa Duch pralesa na Plešném jezeře | Foto: Radek David, www.sumavainfo.cz

Návrh například umožní stavět ve dvou třetinách národního parku. Hnutí Duha chce podle Bláhy čekat na návrh zákona z dílny ministerstva životního prostředí, podle toho chce apelovat na poslance.

Pětice šumavských měst a obcí navíc podává k Nejvyššímu správnímu soudu žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče.

Tvrdí, že omezuje lidi žijící na území národního parku, zhorší zemědělské využívání krajiny a nepočítá s dalším rozvojem turistického ruchu. Stížnost podporuje i Svaz šumavských obcí.

Ľubomír Smatana, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme