Český Aeroholding povede Václav Řehoř, měl by připravit vstup společnosti na burzu

Novým předsedou představenstva Českého Aeroholdingu se stal Václav Řehoř. Dosavadní místopředseda představenstva střídá Miroslava Dvořáka, který opustil i předsednické křeslo v dozorčí radě ČSA. Změnu prosadil ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod jehož resort Český Aeroholding spadá. Podle ministrovy představy by měl Řehoř mimo jiné připravit vstup společnosti na burzu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Konec Miroslava Dvořáka v čele společnosti oznámil ministr Babiš už před měsícem, podle akcionářské smlouvy mezi Korean Air a dceřiných ČSA však nebylo možné Dvořáka odvolat.

Korejci sice v Aeroholdingu nevlastní ani jednu akcii, ve smlouvě o koupi 44 procent akcií ČSA si však vymínili, že mohou mluvit i do personálního obsazení ve firmě vlastněné státem. Na výměně se proto ministr musel s Korejci dohodnout, což se stalo na včerejší večeři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výměnu v čele Českého Aeroholdingu se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

„Vzali naše názory na management na vědomí a víceméně to akceptovali,“ řekl Babiš.

Do skupiny Český Aeroholding patří například akciové společnosti Letiště Praha – provozovatel letiště Václava Havla – nebo již zmiňované České aerolinie.

I v ČSA chce Babiš prosadit změny. Aerolinie na tom totiž nejsou zrovna dobře, loni prodělaly skoro miliardu korun, což byl nejhorší výsledek od roku 2009.

Miroslav Dvořák vylepšoval v předchozích letech stav ČSA rozprodejem majetku a zeštíhlováním, teď však už není co rozprodávat.

Obměna představenstva Českého Aeroholdingu začala letos na konci června, kdy v něm nově zasedli Václav Řehoř, který se stal místopředsedou, Zuzana Tairová a Petr Pavelec. Ti vystřídali odvolané Philippa Marca Moreelse, Josefa Adama a Jozefa Sinčáka.
Po odchodu předsedy Dvořáka a jeho nahrazení Řehořem bude místopředsedkyní představenstva Tairová. Novým členem je pak Pavel Haleš, který je zároveň šéfem představenstva dceřiné Czech Airlines Handling. Jedno místo v pětičlenném představenstvu zůstává zatím neobsazeno.

Babiš řekl, že udělá všechno pro to, aby ČSA fungovaly. Z toho, že jsou „v troskách“, viní minulá vedení. Konkrétně zmínil jméno Jaroslava Tvrdíka, šéfa ČSA v letech 2004 až 2006 a někdejšího politika ČSSD.

„Všichni máme zájem, aby se ČSA konečně už dostaly z problémů, které tam jsou ještě z časů pana Tvrdíka, který objednal prodražené airbusy a další věci, a samozřejmě aby ČSA řídil management, který to povede správným směrem,“ kritizoval Babiš.

Podle něj však bude záležet i na firmě Travel Service, která usiluje o získání 34 procent akcií ČSA, čímž by se stala po Korean Air ve společnosti druhým největším akcionářem.

Akcie odkoupí Travel Service od Koreanu, který měl na jejich nákup od Českého Aeroholdingu předkupní právo. Celou transakci musí ještě schválit antimonopolní úřady. Pokud se tak stane, státu zbude v ČSA jen asi pětinový podíl.

Jaroslav Skalický, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme