Italové v údolí Ledro mají rádi knedlíky, jejich předci je poznali v Česku

Za první světové války našli Italové z údolí Ledro útočiště v Čechách a na Moravě. Území, kde žili, patřilo tehdy Rakousku - Uhersku a vedla jím válečná fronta. Mocnářství proto ženy, starce a děti odsunulo do bezpečnějšího zázemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlupaté knedlíky v hrnci se už vaří

Chlupaté knedlíky v hrnci se už vaří | Foto: Patrik Rozehnal

Válečná epizoda je v Ledru stále živá, i když skutečných pamětníků už žije jen pár. Paní Margerita se dostala do Příbrami, když jí bylo pár měsíců.

„Viva Příbram, viva Bohemia,“ zpívá paní Margerita z obce Mezzolago. Za pár měsíců jí bude 100 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Knedlíky v údolí Ledro ochutnal reportér Jiří Skalický s potomky Italů, kteří byli za první světové války odsunuti na území Čech a Moravy

Písničku si Italové složili v Čechách. Dostalo se do ní i české slovo nemůže. Zpívali v ní o tom, že jsou šťastní, protože je v Čechách dobře přijali.

„Když museli ze dne na den opustit své domovy, navíc bez mužů, kteří narukovali do války, mysleli si, že to je na pár týdnů. Nakonec to byly skoro čtyři roky,“ říká Natalia.

Knedlíky a lívance připomínají anabázi předků

I její dědeček Artur Pellegrini prožil část dětství v Čechách. Válečnou anabázi předků připomínají současným obyvatelům ledrenského údolí české knedlíky a lívance, které se staly součástí zdejší kuchyně.

Umí je i Claudio, majitel restaurace La Baita. Jeho prababička odešla z Ledra těhotná, a tak se babička narodila v Libečově na Berounsku.

„Až budu mít čas, tak se tam pojedu podívat,“ říká Claudio a ukazuje mísu s nakynutým těstem.

Před 100 lety

„Jen v jedné obci v údolí dělají knedlíky po moravsku, z bramborového těsta, protože byli odsunuti na Moravu, jinde je děláme z mouky.“

Rozválené těsto pak Claudio nakrájí na čtverce a zabalí do nich marmeládu. Dělá si ji sám ze švestek, které pěstuje na zahradě. Pocházejí z Čech.

„Podle tradičního receptu se knedlíky vaří ve vodě, já je dělám v páře, je to modernější způsob a taky zdravější. Jsou dva způsoby, s ovocem nebo marmeládou. Můžete je jíst s cukrem a skořicí. Nebo prázdné, ty se dají jíst jako příloha ke guláši,“ říká Claudio.

Reportér ochutná obě varianty. Ovocné knedlíky jsou skvělé a knedlík bez náplně výtečně lahodí s jelením gulášem.

„Lidé tady v Ledru teď připravují knedlíky při velkých událostech, o svátcích. Myslím, že je to příležitost připomenout si historii. Sejde se rodina, babička, maminka, děti, všichni společně - a české knedlíky,“ uzavírá Claudio.

Domky na kůlech u jezera Ledro | Foto: Lucie Chvojková

Zvětšit mapu

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme