FIFA krade lidem fotbal a nestojí o demokracii, říká kritik MS

Fotbalové mistrovství světa skončilo, Němci slaví vítězství, Brazilci budou muset zas rozpohybovat zemi, která se na měsíc zastavila, a FIFA si mne ruce a počítá vydělané peníze. Mezinárodní fotbalová federace je jednou z nejbohatších, nejvlivnějších a podle mnohých také nejzkorumpovanějších organizací světa, která teď zanechá Brazílii jejím problémům a upře pozornost k Rusku a Kataru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor hostující na univerzitě ve Fluminense a kritik FIFA Chris Gaffney

Profesor hostující na univerzitě ve Fluminense a kritik FIFA Chris Gaffney | Foto: Jan Kaliba

„FIFA je rakovinou, která nakazila celé tělo fotbalu - velmi korumpující i zkorumpovaná instituce. Její představitelé si vytvořili systém, kterým se díky podpoře štědře dotovaných malých členských zemí dlouhodobě drží u moci,“ říká profesor hostující na univerzitě ve Fluminense a kritik FIFA Chris Gaffney.

„Pořádají mistrovství světa, vydělávají na tom astronomické částky a neomezeně vládnou. Vždyť i její slogan přece říká, že FIFA je tu pro tuhle hru a pro svět. Tím jako by dávala najevo svůj záměr ovládat svět skrze fotbal,“ myslí si akademik.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Chrisem Gaffneym mluvil v Brazílii reportér ČRo Jan Kaliba

Bádavost ho přivedla k práci univerzitního profesora, láska k fotbalu k vědeckému zkoumání, jak tahle hra může přispívat ke zvelebení městského prostředí a právě skončený šampionát ho před lety zavál do Brazílie, kde se ve městech děl pravý opak.

„Turnaj posloužil ke zničení lidmi velmi oblíbených veřejných míst ve prospěch soukromého zisku. Mistrovství světa se během let proměnilo ze sportovního v obchodní projekt, na kterém vydělávají spekulanti s nemovitostmi, stavební a různé dodavatelské firmy a další, jak jsme teď mohli vidět,“ všiml si Gaffney během svého pobytu v Brazílii.

„Fotbal je záminka k vydělávání peněz, které se ale nedostanou k lidem v pořadatelské zemi a těm obyčejným, co tvoří fotbalové hnutí. FIFA nebude zdravá, dokud se tohle nezmění,“ tvrdí rodák z Vermontu.

Jeden z protestů proti FIFA v Brazílii | Foto: Jan Kaliba

„Romantický ideál fotbalu jako lidové hry je stále živý na hřištích a pláccích, ale na vrcholné úrovni umřel. To je jedna z tragédií brazilského šampionátu, který lidem hru vzal, naporcoval, prodal a zabil,“ popisuje profesor z univerzity Fluminense v Riu, jak fotbal v luxusním balení FIFA místo aby spojoval, tak brazilskou společnost rozdělil na ty, kteří si na tenhle naleštěný balíček směli sáhnout, a na ty, co si to dovolit nemohli a museli ho sledovat za plotem.

FIFA se svého velkého kritika snažila decentně umlčet, ale místo toho Chris Gaffney zamíří přímo do jejího lůna. Jeho brazilská mise skončila a on teď bude v Curychu studovat, jak FIFA umí předávat zkušenosti pořadatelů těm, které turnaj teprve čeká. A to jsou teď Rusko a Katar.

Demokracie je pro fotbal moc pomalá

„Generální sekretář FIFA Valcke před lety prohlásil, že demokracie překáží světovým šampionátům, protože je pomalá. A byznys model mistrovství světa, ale i olympiády, je z podstaty protidemokratický, protože vyžaduje realizovat náročný projekt ve velmi krátkém čase,“ analyzuje výběr hostitelských zemí profesor.

„Pro pořádání olympiády byla ideální Čína, fotbalu zas vyhovuje Rusko, kde tradice demokracie chybí, což FIFA naprosto vyhovuje - může klást požadavky a nezdržovat se demokratickými procesy, což je mnohem jednodušší v zemích jako je Rusko nebo Katar,“ pomáhá luštit pro někoho těžko pochopitelnou logiku přidělování pořadatelství Američan Gaffney.

Hlavním cílem FIFA jsou podle Chrise Gaffneyho peníze | Foto: Jan Kaliba

Když mluví o fotbale, není to od něj jen tlachání akademika o něčem, co nezná. Fotbal hrál na pěti kontinentech, na Tchaj-wanu dokonce dvěma góly rozhodl finále tamní ligové soutěže a zvolili ho fotbalistou roku.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme