Akcie rakouské Erste Bank čelí po prudkém poklesu dalším výprodejům

Investoři se v pátek hromadně zbavovali akcií rakouské Erste Bank a pod tlakem mohutných výprodejů klesla jejich cena o více než 16 procent. Dnes dopoledne posilovaly, pak si ale investoři zřejmě přečetli doporučení některých makléřů a akcie Erste čelí dalším výprodejům. Pokles není tak dramatický jako v pátek - při ceně 523 koruny ztrácí necelá 3 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie Erste po varování před rekordní ztrátou klesají (ilustrační foto)

Akcie Erste po varování před rekordní ztrátou klesají (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Makléři svým klientům radí, jak výhodně nakupovat nebo prodávat akcie. U každé akcie řeknou, jaká je podle nich její ideální cena a kolik by podle nich měla v nejbližší době stát.

Když reálně stojí méně, je čas ji nakupovat. Když je dražší, vyplatí se ji se ziskem prodat nebo počkat, jestli cena ještě nestoupne. K tomu makléři dodávají svůj názor na to, zda je lepší akcie ještě držet, nebo jestli už se zřejmě nevyplatí čekat.

Teď například bankovní dům HSBC snížil cílovou cenu akcií Erste Bank na 29 z 31 eur. Také analytici Credit Suisse svou cílovou cenu srazili na 26,37 z původních 30 eur.

Erste prodělává v Rumunsku a Maďarsku

Skupina Erste Group v pátek vyvolala paniku investorů tím, že vydala odhad svého dalšího vývoje a varovala před rekordní ztrátou, která jí hrozí - až 1,6 miliardy eur.

Proto oznámila, že nevyplatí za letošní rok dividendu. Hlavním důvodem ztráty jsou její prodělečné aktivity v Rumunsku a v Maďarsku. V obou zemích bude muset výrazně zvýšit své rezervy.

Potíže banky v Maďarsku souvisí také s tím, že tamní parlament schválil vládní návrh, podle kterého banky ponesou část ztrát svých klientů.

Výhled na maďarský parlament z ochozu nad Dunajem | Foto: Jaroslav Skalický

Problémy kvůli tomu budou mít i belgická KBC, italská UniCredit nebo třeba Raiffeisen.

Maďarská vláda chce ulevit občanům, kteří si v minulém desetiletí masově brali populární nízkoúročené úvěry v západních měnách, hlavně ve švýcarských francích.

Po propadu forintu v době finanční krize se ale náklady těchto půjček prudce zvýšily. Vláda chce převést devizové úvěry na půjčky ve forintech a to při výhodném kurzu pro dlužníky a nevýhodném pro banky.

Vedle toho říká, že banky měly nekalé úroky a poplatky, a proto je prohlašuje za neplatné.

Českou spořitelnu prý ztráta neohrozí

Rekordní ztráta, která hrozí Erste Group, by se její dceřiné společnosti, České spořitelny, dotknout neměla.

Velká část ztráty totiž vznikne jen takzvaně na papíře, tedy účetní operací, protože bude mít formu odepsání nehmotného majetku. Hotovosti Erste se nedotkne.

Ta vždy zdůrazňovala, že se ztráta do České spořitelny nepřelije. Ovšem spořitelna je stále hlavním zdrojem zisku celé bankovní skupiny. Dá se proto předpokládat, že aby ziskovost udržela, bude asi muset snižovat náklady. Klienti České spořitelny by to ale neměli nijak pocítit.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme