Soukromá firma chce obnovit těžbu grafitu na Vltavotýnsku. Místní jsou proti

U obce Hosty na Vltavotýnsku byl v minulosti grafitový důl. Těžbu tam chce nyní obnovit soukromá firma. Připravuje ale otevření povrchového dolu a s tím místní nesouhlasí. Přestože je celý proces teprve na začátku, lidé už proti těžbě podepisují petici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský hřbitov v Kolodějích nad Lužnicí

Židovský hřbitov v Kolodějích nad Lužnicí | Foto: Romana Kostohryzová

„Obáváme se vůbec všeho, co je spojeno s povrchovou těžbou jakéhokoliv nerostu. Ať už je to hlučnost, prašnost, dopad na životní prostředí, dopad na zdraví lidí, kteří jsou tomu exponováni, doprava s tím spojená,“ vypočítává Petra Buligová, která bydlí v osadě Březinka.

Grafitové ložisko je přibližně 500 metrů od jejího domu. Přestože lokalita patří do katastru samotné obce Hosty, těžba by měla větší vliv na obec Koloděje, která patří pod Týn nad Vltavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Pokorný

„Obec Koloděje je takovou postupně objevovanou turistickou perlou,“ upozorňuje starosta Milan Šnorek z ODS.

„Je tam zajímavá historie, je tam úžasný židovský hřbitov, je tam zámek Mitroviců, vzniká tam velký hotel, který v podstatě počítá s určitou turistickou klientelou, je tam kemp, kam jezdí Holanďané, Němci,“ přibližuje.

Zastupitelstvo města Týna nad Vltavou se bude těžbou zabývat 7. srpna. „Budu navrhovat, abychom přijali usnesení, že nesouhlasíme s tím záměrem tak, jak nám ho v tuto chvíli představila firma Tramincorp. Navrhnu, aby mě zastupitelstvo pověřilo jednat případně o co nejšetrnějším způsobu těžby,“ říká Šnorek.

Firma Tramincorp zájem o těžbu grafitu potvrdila. Její žádost o průzkum ložisek teď projednává ministerstvo životního prostředí.

„V současné době je řízení na počátku. Aktuálně se čeká na vyjádření dotčených subjektů,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Jana Taušová.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme