Zájem o couchsurfing roste. Službu využívají i tisíce Čechů

Jet na dovolenou a neutratit za ubytování ani korunu - takovou možnost nabízí takzvaný couchsurfing. Projekt, přes který lidé poskytují bezplatný nocleh doslova na svém gauči, spojuje už miliony lidí po celém světě. Přestože existuje skoro deset let, v Česku zažívá boom až v poslední době.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestování

Cestování | Foto: Fotobanka RGBStock

Ušetřit za ubytování a zároveň poznat cizí zemi očima místních - to jsou hlavní důvody, proč je takzvaný couchsurfing mezi lidmi tak oblíbený. Místo drahých hotelů přespává zadarmo v bytech hostitelů i cestovatel Miloš:

„Můžete ušetřit opravdu docela velkou sumu peněz, hlavně, co se týče třeba západní Evropy. Tam se třeba ubytování v hostelech točí kolem třeba 20, 30 euro. Poznáte kulturu té země a i úroveň třeba bydlení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákem o couchsurfing zmapovala Zuzana Švejdová

Zájem je hlavně o evropská hlavní města, jako Paříž, Berlín nebo třeba Madrid. Bezplatné ubytování je ale možné využívat po celém světě.

Pro Petra Bílka nebyla překážkou ani tisíce kilometrů vzdálená Indie:

„Člověk má možnost poznat místní lidi. Částečně přestává být turista a stává se, řekněme, přítelem nebo známým těch lidí. Nemusí se spoléhat třeba na nějakého placeného průvodce, ale získá tím někoho, kdo má chuť ho provázet a je jakoby místní a nechce na něm nic získat, chce prostě jen poznat někoho odjinud.“

Stačí jen registrace na sociální síti couchsurfingu, vyhledání cílové země a domluva noclehu s někým z uživatelů. Dnes stránky evidují přes sedm milionů lidí z více než stovky tisíc měst po celém světě.

Při couchsurfingu můžete natrefit na kohokoliv a cokoliv | Foto: Fotobanka stock.xchng

Přespání nabízí 30 tisíc Čechů

V Česku nabízí přespání zhruba třicet tisíc lidí, nejvíc v Praze. Zkušenosti má i Zuzana Kohoutová. Střechu nad hlavou poskytla už několika zahraničním turistům.

„Třeba tu byly holky z Německa, které nikdy nebyly v čajovně nebo Australanky. Snažili jsme se jim něco uvařit, nebo aby oni vařili s námi, nebo vytáhnout je někam na koncert.“

Kromě couchsurfingu existují i další způsoby výměnných dovolených. Například HomeExchange nebo Intervac. Lidé si vzájemně si půjčí klíče od svých bytů - třeba na celý týden.

Některé systémy výměnných pobytů ale vyžadují registrační poplatek, jak potvrzuje i provozovatel českého serveru Intervac Antonín Macháček:

„Kdo má zájem, tak se přihlásí, zaregistruje se za nějaký určitý poplatek. V intervacu se to pohybuje zhruba od 1500 do 2000 za rok. A během roku máte možnost dělat si kolik chcete výměn.“

Některé organizace se zaměřují i na specifické skupiny cestovatelů. Sdružují například ženy cestovatelky, nebo turisty s homosexuální orientací.

Indonésie | Foto: Michal Hříbek

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme