Spojené národy vyzvaly Izrael i Palestince, aby respektovali válečné právo

Nálety izraelského letectva na cíle palestinského Hamásu v pásmu Gazy si už vyžádaly více než stovku životů. Podle palestinských úřadů jde většinou o civilní oběti. Izrael se dál připravuje na případnou pozemní ofenzivu. Do zbraně už povolal 33 tisíc záložníků a na hranici s Gazou přesunul tři pěchotní brigády. Na izraelská města mezitím dál létají palestinské rakety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet obětí izraelských náletů na pásmo Gazy už přesáhl stovku

Počet obětí izraelských náletů na pásmo Gazy už přesáhl stovku | Zdroj: Reuters

„Máme zprávy, které vyvolávají otázku, jestli jsou izraelské útoky v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ řekla mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová.

Válečné právo by podle úřadu měly dodržovat obě strany. Izraelská armáda tvrdí, že se snaží počet civilních obětí omezit, palestinský Hamás ale umisťuje raketomety do obydlených oblastí.

Ve snaze zmírnit krizi nabídnul americký prezident Barack Obama Izraeli, že by Washington mohl sehrát roli prostředníka. O uklidnění situace se pokouší také Egypt a k ukončení náletů dnes nabádal i turecký prezident Abdullah Gül:

Raketa z Gazy zasáhla benzinovou pumpu v Izraeli. Výbuch zranil tři lidi

Číst článek

„Vyzývám Izrael, aby zastavil ofenzivu. Prý je připraven na pozemní operaci. Já Izrael varuji, ať neútočí. Chci připomenout, že by to způsobilo extrémně nebezpečné i škodlivé tendence a zaselo zrnka nenávisti v celé oblasti.“

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale příměří není na pořadu dne. K zastavení akcí v pásmu Gazy ho prý nedonutí žádný mezinárodní tlak. Bojovat chce i militantní křídlo hnutí Hamás.

Tea Turková, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme