Kyjev nadále odmítá vést oficiální rozhovory s představiteli separatistů

Ukrajinské úřady znovu striktně odmítly přímá jednání s představiteli separatistů a vyloučily možnost uzavření dalšího příměří. Kyjev chce pokračovat ve vojenském tažení. Na straně povstalců rostou obavy, že nebudou schopni ukrajinské ofenzivě dlouhodobě čelit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda nedaleko Slavjansku

Ukrajinská armáda nedaleko Slavjansku | Zdroj: Reuters

„Víme, z jakých skupin se teroristé rekrutují, jak se celý konflikt chovali a čeho se dopouštěli, a s takovými lidmi jednat nebudeme,“ prohlásil Valerij Čalij z úřadu ukrajinského prezidenta.

Ukrajina proto nehodlá vést oficiální rozhovory s představiteli takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky. Jedinou šancí na ukončení konfliktu za jednacím stolem jsou podle Kyjeva rozhovory v rámci kontaktní skupiny Ukrajina-Rusko-OBSE.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský

Podle dnešních odhadů by mohl vojenský konflikt mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty trvat ještě tři měsíce.

Proruští separatisté v Doněcku ztratili po bojích z minulého týdne nejen stovky svých stoupenců, ale začínají také pociťovat nedostatek zásob.

Prezident Petro Porošenko slíbil, že na milionový Doněck nezaútočí ukrajinská armáda přímo. Vojáci spíše zahájí blokádu, aby donutili separatisty složit zbraně. Kdyby vypukly boje přímo v ulicích města, hrozily by velké ztráty na životech.

Ve východoukrajinském Luhansku mezitím povstalci zaútočili na vojáky bránící tamní mezinárodní letiště. Separatisté mají ve výzbroji také tanky. Stroje tam zůstaly pravděpodobně ještě z dob, kdy neměla ukrajinská armáda pod kontrolou společnou hranici s Ruskem.

Obráncům letiště se zatím daří útoky proruských ozbrojenců odrážet. Podle ukrajinských zpráv ale zahynuli dva ukrajinští vojáci. Separatisté se ve svých tiskových zprávách o ztrátách nezmiňují.

Ukrajinská armáda nedaleko Slavjansku | Foto: Reuters

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme