Stát málo pečuje o vojáky, tvrdí Sdružení válečných veteránů. Obrana to odmítá

Stát se podle místopředsedy Sdružení válečných veteránů Ladislava Sornase málo stará o válečné veterány. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu. Ministerstvo obrany to ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

Místopředseda Sdružení válečných veteránů tvrdí, že například chybí podpora vojáků, kteří jsou po službě v armádě propuštěni do civilu.

„Péče o jejich další začlenění do civilního života je v plenkách. A péče o jejich zdravotní problémy po propuštění do civilu je také víceméně nulová. A takzvaná zelená cesta, kdy ve Vojenské nemocnici předbíhají frontu nebo jdou dříve na řadu než ostatní, samozřejmě nic neřeší,“ upozorňuje Sornas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Sdružení válečných veteránů Ladislav Sornas v Ranním interview Radiožurnálu

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s ním ale nesouhlasí. „Péče o veterány se v České republice neustále zlepšuje už od 90. let. Pokud někdo říká, že stát nepečuje o své veterány, tak ten člověk lže, protože ta péče tady opravdu je. Na druhou stranu je samozřejmě pořád co zlepšovat a ministerstvo obrany na tom trvale pracuje,“ dodává Pejšek.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD ujistil, že se armáda postará o rodiny čtyř vojáků, které v úterý zabil v Afghánistánu sebevražedný atentátník z hnutí Tálibán.

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme