V Gaze je půldenní klid zbraní. Do Tel Avivu začaly znovu létat aerolinky

V 8 hodin ráno místního času (7 hodin středoevropského letního času) začalo platit v Pásmu Gazy půldenní příměří. Dočasný klid zbraní ohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému šéfovi diplomacie. Mezitím se většina světových aerolinií rozhodla obnovit své lety do izraleského Tel Avivu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinská žena se prochází severními čtvrtěmi Gazy

Palestinská žena se prochází severními čtvrtěmi Gazy | Zdroj: Reuters

Tvrdé boje mezi Hamásem a Izraelem pokračovaly až do dnešního rána, v jednom rodinném domě v Pásmu Gazy zemřelo údajně až 20 civilistů.

Teď je klid, vojenské operace sice nadále pokračují a nebe nad Gazou dál křižují izraelská letadla i bezpilotní letouny, ovšem střelba alespoň na čas utichla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přerušení bojů v Pásmu Gazy mluvil těsně po začátku půldenního příměří zpravodaj Štěpán Macháček

Jednodenní humanitární vydechnutí v Gaze má umožnit vyprošťovací práce, dodávky léků a lidem dát klid na zásobení se potravinami. A to zejména ve čtvrtích, které byly doteď neustále bombardovány.

Záchranáři už od rána našli pod troskami odstřelených domů nejméně 60 těl.

„Jaképak izraelské příměří? Izrael lže, řekne, že bude příměří, ale pak udělá pravý opak. Na chvíli máte čas se ujistit o svých známých a příbuzných, a pak to začne znova,“ je ale k dvanáctihodinovému příměří skeptická žena v Gaze.

Izraelská armáda naopak předem varovala Hamás, že pokud dočasné příměří poruší, odveta bude velmi tvrdá. Vojáci zároveň upozorňují, že i přes klid zbraní budou dál pátrat po tunelech používaných palestinskými ozbrojenci. Zatím se jich podařilo najít přes 30.

Kerry chce příměří prodloužit

Mezinárodní diplomace se chce v následujících hodinách pokusit docílit delšího zastavení bojů. Americký šéf diplomacie John Kerry dlouhodobě usiluje o mír mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás.

Spolu s Egyptem a OSN se teď Kerry pokouší zastavit boje v Gaze alespoň na týden, což by umožnilo jednání o trvalejším příměří. Doufá, že sedmidenní mír prosadí na celý nadcházející týden.

„Týden humanitárního příměří na počest muslimského svátku konce ramadánu. Během těch sedmi dní by se měly všechny strany sejít a pokusit se vypracovat trvalejší a udržitelnější klid zbraní,“ řekl Kerry po jednáních v Káhiře.

Americký ministr zahraničí John Kerry ze svého hotelového pokoje v Káhiře telefonuje s izraleským premiérem Benjaminem Netanyahu o podmínkách příměří v Gaze | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jeho plán podporuje také Egypt a OSN. Předběžný návrh delšího příměří ale zatím odmítá izraelská vláda i Hamás.

Obě znesvářené strany se totiž nemohou na podmínkách. Izraelci požadují, aby jim v případě delšího míru bylo umožněno dál pátrat po palestinských tunelech, což Hamás vylučuje.

Těžiště diplomatické snahy se teď přenese do Paříže, kam ministr Kerry odcestoval z Káhiry. Ve Francii se setká s evropskými ministry zahraničí a šéfy diplomacie Kataru a Turecka.

Za 19 dní trvání konfliktu už překročil počet mrtvých mezi Palestinci v Gaze 900. Většina obětí byli civilisté. Izraelská armáda v noci přišla v bojích o další vojáky a celkem jich ztratila už 39. Zemřel i jeden Thajec.

Podle agentury AFP je mezi oběťmi přes 190 dětí.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme