Sklárna v Harrachově těží z turismu. Janovské sklárně se to ale zatím nedaří

Jedněm je hej, druhým ouvej. Tak by se dala lidově popsat situace malých skláren na Liberecku. Většinou se orientují na zahraniční trh. Z prodeje na českém by se neuživili. A tak se snaží vydělat peníze i jinak. Například ve sklárně v Harrachově příjem z takzvaných jednodenních turistů neustále roste, i díky tomu že tamní brusírna je nově kulturní památkou. Jinak je tomu ale například ve sklárně v Janově. Turismus tam prý nekvete. I proto, že jsou dál od turistických tras.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser, české křišťálové sklo

Sklárna Moser, české křišťálové sklo | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Harrachovská sklárna si na nezájem turistů stěžovat nemůže. I proto, že kromě pracujících sklářů si můžou prohlédnout brusírnu, parní turbínu nebo pozůstatky kamenného mlýna.

Z Českých Budějovic na týdenní dovolenou přijela i paní Kateřina Dvořáková: „Vidět na vlastní oči, co je to za práci, než vznikne jedna sklenička, vede člověka asi k větší úctě. Potom, když tu skleničku zvedne a uvědomí si, co vše za tím je.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu turistů o práci sklářů mluvila Eva Malá

Nejvíce táhne sklárna, ukazuje pece a skláře pracující na zakázce pro americký trh její majitel František Novosad:

„Máme rádi studené a deštivé léto a teplou a deštivou zimu. Když prší, nemohou se turisté procházet po horách a přijdou k nám. Tak třeba teď ve čtvrtek jsme měli objednáno 6 autobusů a přijelo dalších 10.“

Nejčastěji jezdí Němci, Poláci a Rusové. V posledních letech se naučili jezdit i Češi, celé rodiny. Devítiletá Julie z Ostravy tu byla poprvé a hned se jí podařilo vyfouknout si skleněnou kouli. Chtěla by se pokusit i akvárium.

Turisté přinesou sklárně ročně miliony korun.

Janov nad Nisou je sice mimo trasy, přesto doufá

O sklárnu v Janově nad Nisou, která je od Harrachova vzdálená zhruba 50 kilometrů se ale podle majitele Petra Krátkého turisté nezajímají. Prý je mimo turistické trasy.

„Musím být počtář. To znamená, nebudu dělat nic, co se netýká toho, aby to fungovalo. Nejsme tak bohatí, abychom mohli něco takého tvořit. Všude jinde na světě, kdyby měli takovou technologickou historii jako my, tak jsou všude stezky. To je jedna rarita vedle druhé. Tady to nikoho nezajímá.“

I přesto do budoucna plánuje, že by si turisté mohli sklárnu prohlédnout, spolu s unikátní generátorovnou, která jí v minulosti vytápěla.


Zvětšit mapu

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme