Trojice exposlanců ODS se bude kvůli kauze Nagyová soudit o odškodné

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa se chtějí soudit se státem. Ministerstvo spravedlnosti jim totiž nevyplatilo odškodné za jejich neoprávněné stíhání v kauze Nagyová. Každý z nich se domáhá zhruba čtyř milionů korun. Podle Šnajdrova advokáta Lukáše Trojana vyprší ministerstvu lhůta na vyplacení peněz zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Fuksa, Jana Nagyová, Petr Tluchoř

Ivan Fuksa, Jana Nagyová, Petr Tluchoř | Foto: Český rozhlas

„V případě, že tak nestane, bude nepochybně následovat žaloba, kterou se obrátíme na příslušný soud. Mohu konstatovat, že by mě velice mrzelo, pokud by ministerstvo nepřistoupilo a neuhradilo alespoň onu část nároků, které považujeme za nesporné.“

Ministerstvo spravedlnosti zatím nevysvětlilo, proč o jejich odškodnění stále nerozhodlo. Lhůtu má do zítřejšího dne.

Bývalí poslanci chtějí odškodnění za morální újmu, kterou dříve vyčíslili zhruba na tři miliony korun. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky.

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Žalobci exposlance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Exposlanci teď v kauze vystupují jako svědci.

ČTK, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme