Spojené státy přijmou na svém území první dva pacienty nakažené ebolou

Americké úřady evakuují dva humanitární pracovníky nakažené smrtícím virem ebola. Lékaři v Atlantě tak budou poprvé léčit tento druh onemocnění na půdě Spojených států. Pro nemocné se do Libérie vydal speciální letoun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký lékař Kent Brantly (vlevo) ošetřuje pacienta s ebolou v nemocnici v Monrovii. Později se virem sám nakazil

Americký lékař Kent Brantly (vlevo) ošetřuje pacienta s ebolou v nemocnici v Monrovii. Později se virem sám nakazil | Zdroj: ČTK

Podle zdrojů televize CNN jde o doktora a jednu humanitární pracovnici, kteří v západní Africe pomáhali bojovat proti epidemii. Zdravotní stav obou je prý stabilní, ale vážný.

Lékaři mají údajně k dispozici sérum, které by mohlo jejich stav zlepšit, ovšem pouze v omezeném množství. Nemocný doktor se prý své dávky vzdal ve prospěch nakažené kolegyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Převoz dvou pacientů nakažených ebolou do Spojených států sleduje tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Muži se odborníci snaží poskytnout pomoc jiným způsobem. Dostal vzorek krve od 14letého chlapce, který ebolu přežil a v jeho krvi by mohly být účinné protilátky.

Jak popisuje reportér televize CNN, převoz pacientů je velmi náročný. Oba nakažení musí být izolováni od členů posádky letadla.

Na palubě tak bude velmi dobře utěsněný průhledný stan. Uvnitř by měl být nejméně jeden lékař v ochranném obleku, který má monitorovat stav nemocných. Pro pacienty jsou připravená lůžka ve speciálním vakuovém obalu.

Po příletu by měla nakažené hospitalizovat nemocnice v Atlantě, kde budou v naprosté izolaci pod čtyřiadvacetihodinovým dozorem odborníků.

Vnitřek letadla speciálně upraveného pro převoz pacientů s vysoce nakažlivými a nebezpečnými chorobami, jako je například ebola | Foto: Reuters

Zatím však jde o spekulace, americké úřady totiž drží celou akci v utajení. Neví se ani, kdy letoun dorazí a kam přistane.

Ebola vyvolává mezi Američany paniku

Na sociálních sítích se mezitím rozpoutala diskuse o možném riziku přenesení viru eboly z nemocných na občany Spojených států.

Pozornost vyvolal konkrétně tweet finančníka Donalda Trumpa, podle kterého mají Spojené státy dost problémů a neměly by prý pacienty nakažené ebolou do země převážet.

Zdravotničtí experti ale připomínají, že obavy z šíření tohoto viru v USA jsou naprosto neopodstatněné. Už minulosti se objevila podobná situace s jinými vážnými nemocemi a naprosto bez pozornosti veřejnosti je americké úřady zvládly.

Ebola se navíc nešíří vzduchem, ale pouze přímým kontaktem s tělesnými tekutinami nakažených, takže riziko pro americkou populaci není tak velké.

Mluvčí centra pro prevenci a kontrolu nemocí také vyzvala Američany k soucitu s dobrovolníky, kteří pomáhali zastavit šíření viru eboly v západní Africe, kde je situace kvůli špatné infrastruktuře, nedostatku personálu a financí opravdu vážná.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Některé americké organizace proto ohlásily evakuaci humanitárních pracovníků z postiženého regionu. Například mírové sbory stahují několik set svých lidí.

Ministerstvo zahraničí však veškerý personál v nejpostiženějších zemích, tedy v Libérii, Guineji a Sieře Leone ponechává.

Resort se také znovu pokusil rozptýlit obavy a v prohlášení uvedl, že zdraví a bezpečnost amerických občanů jsou prioritou a jsou přijata nutná opatření – vedle speciálního letadla, které nakažené přiveze, také izolace pacientů a instrukce zdravotnickému personálu po celé zemi, jak se chovat při objevení příznaků nebo co u pacientů v nemocnicích sledovat.

Americká vláda navíc podporuje hledání léků proti ebole. Institut pro infekční nemoci podle amerických médií začne už v září na lidech testovat experimentální vakcínu proti ebole, která měla pozitivní výsledky u primátů.

Epidemie eboly vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie. Virem už se nakazilo přes 1300 lidí, více než 700 už nemoci podlehlo.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme