Českolipská radnice plánuje přestěhovat do kulturního domu knihovnu i divadlo

Českolipská radnice by chtěla přesunout knihovnu a divadlo do kulturního domu. Názory obyvatel České Lípy na takový přesun se liší. Jestli je to ale vůbec možné, se teprve ukáže. Architekt Jiří Suchomel by měl ještě letos předložit studii, která ukáže, zda je představa radnice vůbec reálná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

KD Crystal v České Lípě

KD Crystal v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Podle architekta Jiřího Suchomela, autora projektu českolipského kulturního domu, budova nebyla dostavěna podle původních představ.

„Pojďme do foyeru. Tam vidíme nesmyslnou vestavbu jakéhosi diagonálně postaveného čtverce kolem schodiště. Z kuřárny byla tehdy prodejna kosmetiky, z kluboven v prvním patře herny. Popravdě řečeno, nechtěl jsem sem řadu let vůbec přijít,“ říká.

Českolipská radnice nyní uvažuje o možnosti přestavět kulturní dům tak, aby se do něj kromě stávajícího kina i restaurace vměstnala ještě knihovna a divadelní sál. Podle Suchomela by se tak budově vrátil její původní účel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plány České Lípy s kulturním domem se zajímal reportér Tomáš Mařas

„Stalo by se z toho kulturní zařízení. Tak byl koncipován. Ty kulturní domy byly stavěny především jako prostory pro konání okresních konferencí KSČ. Kvůli tomu nemohl mít velký sál se stupňovitou úpravou. Byl požadavek na rovnou podlahu, kam se dají dát stoly a servírovat pivo a řízky,“ popisuje architekt.

Podle některých obyvatel České Lípy bude problém knihovnu do stávajícího kulturního domu vměstnan. Názory na umístění divadelního sálu se různí.

„Nemá cenu vrážet peníze do starého divadla. Bylo by to při jednom, ve středu města, autobus sem jede,“ říkají jedni. „Je to zažité a neumím si už představit divadlo někde jinde, v jiné budově. Nehodí se do moderní budovy,“ myslí si druzí.

Město kdysi uvažovalo o postavení nového divadla, nebo rekonstrukci toho stávajícího. Proč se nyní přemýšlí o tom, že se divadelní sál přesune do kulturního domu?

KD Crystal v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas

„Město dlouhodobě řeší otázku rekonstrukce kulturního domu Crystal a zároveň rekonstrukce knihovny a Jiráskova divadla,“ vysvětluje mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová a doplňuje:

„Proto se v současnosti snažíme prověřit, jestli by nebylo možné všechny tři projekty realizovat právě v této budově. V současné době se zpracovává studie, která by měla ukázat, zda vůbec bude technicky možné, aby všechny tři objekty fungovaly v rekonstruovaném kulturním domě."

Studie, která ukáže, jestli je nápad vůbec technicky i finančně proveditelný, by mohla být hotová do podzimu tohoto roku.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme